28 февруари 2018

Видени са русалки държащи летящи чинии!!!


Хванах ви вниманието, признавам си, заглавието е супер сензационно, макар че наистина са видени русалки / сирени да държат летящи чинии...на старинна карта. Става въпрос за "Sive Quartae Orbis Partis Nova Et Exactissima Descriptio" (Ново и най-точно описание на Америка или четвъртата част от света) начертана през 1562 от испанския картограф Диего Гутиерес и фламандския художник Йеронимус Кок. Смята се, че това е една от най-ранните "стенни" карти на Новия континент и първата на която фигурира името "Калифорния".


Към картата са добавени някои художествени елементи като гиганти и канибали печащи своите жертви на огън. Най-интересни са обаче русалките в долната част на картата - те държат предмети, които приличат на класическите НЛО познати като "летящи чинии".


Копие на тази карта се пази в библиотеката на Конгреса на САЩ (не се казва къде се пази оригинала). Библиотекарите са се постарали да опишат какво показва картата освен географските данни. Споменати са гигантите на Патагония, маймуните, канибалите, папагалите, изригващият вулкан в Мексико и русалките. И дума обаче не е казано какво обаче държат тези митични морски създания.


Дали това не са просто пумпали? Те са съществували по времето, когато е рисувана картината, всъщност това са доста стари играчки. Не знаете какво е пумпал? Ех, малки сте значи, днес вече играчките са "модерни", наблъскани с електроника.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Отново телефон на стара картина?
Детска игра: бейби блу, блу бейби


2 коментара:

  1. Според мен държат огледала. Долната определено държи гребен и се реши, другата също си оправя косата.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен01 март, 2018 12:35

    Русалката, която е в долната част на картата, държи похлупак на съд.

    ОтговорИзтриване