26 февруари 2018

Глиганзилите атакуват!

В средата на месеца се появиха кадри на гигантски глиган изправил се на задните си крака и проверяващ за храна контейнер за боклук. И като казвам гигантски имам в предвид наистина гигантски. Само вижте снимката.За мен още по-интересно е това къде е заснето прасето. Очаквах кадрите да са от Северна Америка или Европа, а то се оказа Хонг-Конг! Никога не съм свързвал южна и югоизточна Азия с дивите свине.

Източник

Няколко дни по-късно попаднах на този материал в Mysterious Universe:

Orwellian Monster Pigzillas Walk Upright and Attack a Man

Мислех си, че в него само ще преразкажат за хонгконгската свиня, но все пак реших да погледна статията заради препратката в заглавието към "Фермата на животните" на Джордж Оруел. Ако не сте чели тази повест, задължително го направете. В нея се разказва как животните в една ферма осъзнават, че човекът за тях е истински тиранин, разбунтуват се, прогонват фермерите и установяват свое управление. Свинете вземат властта, започват да ходят на два крака и в крайна сметка стават (като) хора.


Бях приятно изненадан от материала (поздравления за неговия автор - Пол Сийбърн). В статията бяха събрани други случки, освен тази от Хонг-Конг. Няколко седмици преди появата на азиатската глиганзила, мъж в Англия е бил нападнат от друга грамадна дива свиня, докато разхождал кучето си. Тя му отхапала единия пръст.

Напомня се и за глиганзилата (да, точно така бе наречена от местните медии), която през 2004 бе убита в щата Джорджия, САЩ. Това прасе тежеше 360 килограма. Гледал съм документален филм за него, имаше съмнения дали не е хранено нарочно от някой, за да достигне такива кила.

Източник

Аз също ще добавя нещо. През 2010 разбрах, че в Германия бродят радиоактивни диви свине! Те са последица от аварията в Чернобил случила се през 1986. Тогава радиоактивния облак е разпръснал частици из цяла Европа. Оказало се, че някои гъби поемат много добре тези частици от почвата. Глиганите, които се хранят с такива гъби, на свой ред поемат радиация в себе си. Да му мислят ловците.

Източник

Случайно или пък напълно нарочно, сайтът Ancient Origins също допълни темата като ретуитна своя стара статия от преди една година. В нея се разказва за древногръцкия мит за Кромионската свиня. Това не било диво прасе, а питомно. То било отгледано от кисела старица в град Кромион. Бабичката се казвала Файя (на английски Phaea или Phaia, на гръцки Φαιά). Прасето било кръстено на нейно име на свой ред. Бабето не държала животното в кочина, а го пускала да се скита свободно. То било огромно и много гладно. В крайна сметка започнало да яде хора, основно деца. Нямало кой да се противопостави на чудовището.

Тогава молбите за помощ чул героят Тезей. Младият герой все още не бил убил Минотавъра, едно от най-известните му приключения, това ще се случи едва по-късно. Тезей убил свинята като няма много подробности за битката на двамата, все пак това е едно от малките приключения на героя, в митологията много повече внимание ще се отдели на последвалите му подвизи. Въпреки това има доста изображения на този момент от живота му (както съвременни, така и древни).
Интересното е, че това не е единствената подобна битка в гръцките легенди. Херакъл също се е сражавал със свиня - Еримантийският глиган.


Източник

Явно древните гърци са имали доста ядове с питомни, диви, подивели и всякакви други свине след като имат поне две истории с тях във фолклора си. А дали днес отново няма да имаме проблеми с оглед на предишните новини? Няма ли да е иронично? Дълги години човечеството яде прасетата, а сега прасетата ще почнат да ядат нас. Да, иронично е. Или най-малкото става за сюжет на продължението на "Фермата на животните".


1 коментар:

  1. Това на снимката си е нормална женска с малки! Няма нищо необичайно.

    ОтговорИзтриване