24 февруари 2018

Енергийните вампири

Така наречените предполагаеми "енергийни вампири" са подобни на вампирите пиещи кръв. Те обаче се "хранят" с енергията на хората. Науката официално не признава съществуването на такива хора или нечовешки същества, така както не признава и кръвопийците. Но аргументите за това, че и едните и другите са реални, не са малко, макар засега да не са категорични.

Медицината откри някои болестни състояния при човека, които много приличат на класическия кръвопиещ вампиризъм. Освен това има видове животни хранещи се с кръв (прилепът-вампир е най-известният пример). В легендите на множество народи от различни континенти се срещат същества лочещи човешката кръв. И не на последно място дори и днес има случаи, които сякаш са излезли от най-страшните митове. Не случайно в "Мистерика" имам отделен таг посветен на този феномен:


Същото е положението и при енергийните "събратя" на класическите вампири. По цял свят има легенди описващи подобни същества. Наименованията им в Индия, Китай и сред северноамериканските индианци са различни, но на практика са твърде идентични. Случайност ли е това съвпадение? А нима ние самите не сме го изпитвали? Понякога се чувстваме необяснимо "изцедени", обезсилени без видима причина - не сме се натоварвали (физически или психически), не сме правили нищо, което да ни изтощи. Понякога това се случва след среща с определени хора, друг път без да има никого наоколо.

Това последното говори за два типа "енергийни вампири" - хора, като нас, но с "допълнителни способности" и изцяло паранормални същества.

Да започнем първо с хората. Аз самият съм се срещал с такива личности. Те те изморяват и изтощават със самото си присъствие. Не става въпрос за изтощението, което се получава, когато някой те "натовари" с проблемите си. Това е психологически феномен, който е добре известен и често се случва. Става въпрос за необяснима умора несвързана с приказките на човека, още повече, че не е задължително да е кофти личност. Понякога "енергийните вампири" са усмихнати и приятелски настроени хора (макар че в повечето случаи е точно обратното). Това ни навежда на следващия въпрос - съзнателно или несъзнателно го вършат? Спори се по въпроса, а и е възможно да има и от двата вида. Някои хора вероятно не съзнават, че изсмукват енергията на околните, както примерно всички ние дишаме без да се замисляме за това, просто подсъзнанието ни се грижи дробовете ни да вдишват и издишват въздух. Изглежда обаче има и енергийни вампири, които много добре знаят какво правят. Те нарочно търсят контакт с нас. Случвало ли ви се е да ви заговори напористо някой непознат на улицата? Не иска пари, не изглежда като клошар, не иска нищо конкретно, просто поддържа разговор. Но в същото време започвате да не се чувствате добре. Вероятно сте попаднали на осъзнат енергиен вампир.

Често пъти "изсмуването" започва след улавяне на погледа. Енергийните вампири търсят контакт "очи в очи".

Друго което поне на мен лично ми е интересно при хората-вампири е дали "енергийният вампиризъм" се предава по наследство, така както цветът на кожата и очите примерно, раждат ли се такива? Или всеки може в един момент от живота си да стане енерго-вампир, така както ставаме вегетарианци например?

Другият вид "енергийни вампири" определено не са хора. Те често пъти са някакви невидими ефирни създания, макар че има случаи, при които могат да бъдат мернати поне за малко. Често пъти това се случва на границата на съня. Дори наскоро една дългогодишна читателка може би се сблъска с нещо подобно в нова квартира при детето на хазяйката си. Ето цитат:

Преди малко опитвах да преспа детето на няколко пъти. Майка му я няма и ще се прибере утре вечер. Оказа се, че детето се бои от мъж в черно, с дълъг нос, жълти светещи очи, щръкнала черна коса, остри черни зъби на фона на бяла уста и този пич прави гротескни пози и физиономии. Тя не знае, защо се бои от него и той, какво иска, въпреки, че го е питала. Пича се появява, когато тя се унесе да спи - независимо светло ли е или тъмно и дали майка и е в близост.

И при нечовешките енергийни вампири има много въпроси без отговор. Най-важният е какво всъщност са те? Демони, духове на починали хора (ако приживе си бил енергиен вампир, оставаш ли такъв и след смъртта си), същества от други измерения?

Спори се и каква точно енергия попиват. Според някои няма значение, според други тези вампири предпочитат хора под въздействие на негативни емоции - страх, гняв и т.н. Освен това се прилепят към слаби психически, лабилни хора.

Накрая искам да спомена и за средствата за предпазване от енергийни вампири. Твърди се, че кварцовите кристали предпазват както от хора, така и от не-хора, енергийни вампири. А читателката, която споменах по-горе ми каза, че кестените също помагали.

"Кестените са много силни в това отношение и след като дадох на детето да стиска кестенче - то се успокои и заспа най-после."

За основа на настоящата статия послужи този материал, макар че моите допълнения са доста:

The Strange World of Energy Vampires
2 коментара:

  1. един от преподавателите ми май е точно такъв вампир , защото след неговите лекции ми трябва доста дълго време за възстановяване .

    ОтговорИзтриване