21 февруари 2018

Първите британци са били черни

Суперинтересно откритие, винаги съм казвал, че историята е пълна с ирония (а и самият живот всъщност).

Човекът от Чедър е най-старият намерен цял скелет във Великобритания. Открит е през 1903 година. Неговата възраст се оценява на около 10 000 години. Това го причислява към първите трайно заселили се хора на британските острови. Във Великобирания археологически разкопки са установили, че хора са живели още преди 40 000 години. След това първо преселение е имало поне още няколко вълни. Всички те обаче са изчезнали или са били принудени да се върнат обратно в континентална Европа зарази промени в климата към по-лошо. Така до преди около 11 000 години, когато се заселва първата устойчива група, нейни наследници са останали и до днес - около 10 процента от настоящите граждани на UK носят гените на тези първи британци..

Благодарение на новите технологии от "човекът от Чедър" е извлечен и анализиран ДНК материал. Резултатите са интересни. Този индивид е имал сини очи, къдрава коса и....тъмна кожа. И най-странното от всичко не е комбинацията сини очи / тъмна кожа (има такива чернокожи и днес), най-странното е, че лицето му всъщност е с европеидни черти. Днес няма такова съчетание. Друго интересно - този човек не е имал ензима, който разгражда млякото и млечните продукти при възрастните индивиди. Това е характерно за много от древните хора - те са можели да пият мляко само като сукалчета. Яденето на сирене, мляко и кашкавал е сравнително ново нещо - телата ни са способни да го правят от едва няколко хиляди години.


Източник

И какво се оказа сега?! Ултра националистите искат да изгонят "чернилките" от Велокобритания, но май белите трябва да си ходят....

Няма коментари:

Публикуване на коментар