02 февруари 2018

Статия за клечките за зъби

Може да се зачудите, какво по дяволите му става на Бончев?! Съвсем ли е полудял, че пише статия за клечките за зъби?! Дали съм полудял не знам, но ето, че и един толкова банален предмет от ежедневието ни намери място в най-добрия български блог за мистерии. Какво ли още ще се появи в бъдеще? Статия за целулита и материал за Сузанита? Що пък не - певицата Луна вече съм я споменавал.


Историята на клечките за зъби е дълга и се простира назад във времето, най-вероятно чак до пра-историята - във времената, във които, хората все още са нямали писменост, за да опишат живота си. Поне за това говорят следите по зъбите на древни черепи (някои от преди 1.8 милиона години) на неандерталци и ранни хомо сапиенс - трудно могат да бъдат обяснени с друго освен с честото почистване чрез някакви клечки. За жалост досега не са открити самите клечки от онзи период, това вероятно се дължи на малката трайност на дървения материал. Оставете една клечица за зъби навън и вероятно след няколко месеца или максимум няколко години, тя ще се разложи под действие на природните стихии. Какво остава за хилядолетия. Все пак тая надежда, че някъде ще се намери и древна неандерталска клечка за зъби, запазила се някак си до наши дни.

Първите запазени клечки идват от времената на античните цивилизации. Много от тях са се запазили, защото не са от дърво, а от други материали като слонова кост или благородни метали. Тези клечки, не са били просто за чистене на зъби, те са били белег на голямо богатство и престиж, така както днес някои имат телефони инкрустирани с диаманти.


Имало е и клечки с доста по-зловещи употреби. Например гръцкият историк Диодор Сицилийски разказва, че Агатокъл, тиранинът на Сиракуза, е убит с клечка за зъби намазана с отрова.


Масовото производство на дървени клечки за зъби, макар и в малки мащаби, започва през 16-ти век. Твърди се, че първите, които правят манифактурно клечки за зъби са сестрите от един манастир в Португалия. Постепенно това става поминък в региона и други хора също се захващат. Качеството е доста добро и португалските клечки за зъби започват да се изнасят в други части на Европа и дори Америка.

Източник

Клечките за зъби стават познатият ни масов артикул през 19-ти век. Дали в днешно време можем да добавим още неща към историята им или тя е стигнала своя логичен банален край? Може би единствено се развива в посока на това какви все по-странни неща хората забучват на клечки за зъби. Не, няма да давам снимки.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Писма в бутилка
Улубурунско корабокрушение - едно от най-старите и богати корабокрушения
Досиета 2017: всичко останало

Няма коментари:

Публикуване на коментар