17 февруари 2018

Резултати от анкетата относно Бусманци

Затворих анкетата посветена на предстоящото посещение на съмнителната постройка описана в този материал:


Поради спецификата на въпросите, очаквах около 20 човека да попълнят въпросника. Точно толкова го сториха - основно желаещи да се включат в това приключение. Може би аз не бях ясен, че анкетата не е само за записване - можеха да гласуват и хора нежелаещи да идват на това място, просто можеха да си кажат мнението за това какво според тях стои зад въпросния феномен. Имаше и такива гласували, но сравнително малко. Все пак благодаря на всички гласували :) Надявам се през следващия един месец да се свържа със всички желаещи и постепенно да организирам нещата. Имаше и хора, които на единия от въпросите са отговорили, че не искат да се включват, но на другия - да им пиша. Ако просто искат да са информирани относно това как се развива случая, да не се притесняват - смятам да пускам редовни ъпдейти в сайта.

Първият въпрос бе "Какво мислите за цялата история?"

Почти всички вярват в реалността на случая. Едва двама човека посочиха, че вероятно всичко е просто самоизмама, случайности и др. нормални неща. Нито един (поне от гласувалите) не мисли, че това е нечия нарочна измислица.


"Ако смятате историята за истинска, какво мислите е това?"

Учудващо за мен отчетлив превес взе отговорът, че това е дух на починал човек. На второ място остана отговорът "демон". Нещата описани в историята обикновено се приписват като възможности на демоните. Поне ако се вярва на разни езотерични писания, "обикновените" духове нямат такива сили. Предупреждение за тези, които ще идват на експедицията - вероятно всичко ще е една добра разходка, но имайте в предвид, че може да се сблъскаме и с нещо много много опасно.

Радва ме, че има и хора гласували за отговора, че това е нечий таен психотронен експеримент. Това е типичен аномалистичен отговор. Аномалистиката е да вярваш, че има необяснени и странни явления, но да търсиш рационалното. Докато окултния / паранормалния подход повече е склонен да приеме ирационалните обяснения - дух или демон.

Защо никой не гласува, че си имаме работа с извънземни ? :D

Двата отговора със свободен текст:

"Страха на този човек от непознатото го кара да извиква демони - а те се лепят именно на такива хора. Бедният човек е знаел това и е бил вид изсмукан и болен от мизерията, като вид се е предал на въпросния демон и е станал негов слуга. Ако човек седи на тъмно, влажно и мизерно преминават дните му, с липса на питателна храна - човек се поболява и оскотява, тогава го превземат демоните. Демоните се боят от здравите и смели хора и няма да посмеят да се проявят пред тях. Така мисля аз."

"Не ми се връзва нито един от дадените отговори,за духовете знаем че обитават определен периметър най-често мястото дето са починали едва ли ще се добере до интернет,ще звъни и ще излиза от къщата.Демоните в човешка форма едва ли,освен ако не са обсебили някой.3-тия отговор едва ли...4-ти мноооого фантастичен.По-скоро преплитане на светове.""Бихте ли се включили в проучването на случая?"

8 човека отговарят с "Да", много изявяват желание, но за жалост не са близо (или направо са извън България).


"Ако бихте участвали, кой метод за комуникация, ви устройва най-добре?"

Предпочитаният вариант за комуникация е имейлът.


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Читателска история - полтъргайст в Обеля

Няма коментари:

Публикуване на коментар