15 февруари 2018

Древният символ Свастика

Днес, благодарение на психопата Адолф Хитлер, свастиката се свързва с унищожение, мракобесие и смърт. Не винаги обаче е било така. Древните народи са ползвали този знак дълго преди да се пръкне неуспелият художник (Бел.: предполагам знаете, че Хитлер е имал желание да се изявява в живописта? Като странична забележка - Ердоган пък се е пробвал на млади години да преследва футболна кариера. И той се е провалил и вижте сега какъв диктатор е станал. Случайно повторение на историята или закономерност?).

За индусите и будистите в Азия свастиката е важен символ от няколко хилядолетия. Тя може да се види изобразена на много храмове, но дори и днес често я рисуват върху автобуси, таксита (така както е мания българите да си слагат икони в колата), дори върху кориците на книги - и всичко това няма нищо общо с фашизма. Аз, а предполагам и голяма част от читателите на блога, знам отдавна за древноиндийската свастика, но едва наскоро разбрах, че този символ се е ползвал и при древните гърци, ранните християни, северните народи и др.

Самото име идва от санскрит и може да се преведе като "това което е", "добро битие", "добър късмет". Символът обаче има и други имена освен "свастика". В Китай е наричан "уан". "манджи" в Япония, "тетраскелион" и "тетрагамадион" в древна Елада.

А от къде идва самото визуално представяне на свастиката? Това не е добре обяснено в текста от където превеждам, но съм го чел на други места, а и сам съм стигнал до тази интерпретация - най-първоначалното значение на свастиката е движение, вихър. Древните художници са нямали средства да правят анимации, как тогава да изобразяват движението в статични символи? Вариантът е да слагат такива елементи, които подсказват, че обектът не стои на едно място. Всички знаем как като се движим бързо - бягаме или яздим кон, косата ни се вее назад. Това е неотменим физически закон за инерцията видян още от древните хора. Именно затова върховете на свастиката са пречупени в една и съща посока - те се "веят" всичките обратно на посоката на движение. Долната ранна свастика изобразява някакви сърни или други рогати животни, които се движат в кръг и съответно рогата им са отметнати назад. Ето от там идва самият визуален символ.


Според някои разбирания свастиките могат да са както позитивни така и негативни в зависимост на къде са обърнати. В индуизма "дясноръката" свастика е символ на бога Вишну и на слънцето, докато "ляворъката" е знак на Кали и магията. Двойното значение на един и същи символ е често срещано в древните традиции - друг пример е пентаграмата. Ако върхът ѝ е насочен надолу, тя е .негативна, ако е нагоре, тя е позитивна.


Най-ранната намерена свастика датира от преди невероятните 12 000 години. Тя е изобразена върху фигурка от слонова кост намерена в Украйна.

Следват още примери за използването на свастиката в различни култури и религии.

В будизма тя е символ на успеха и добрия късмет. Свастиката директно е свързана с Буда, смята се, че съдържа неговият ум.

В Рим, по стените на ранни християнски катакомби може да се види изобразена свастика в близост до думите “ZOTIKO ZOTIKO” (живот на живота). Много от прозорците на най-мистериозните скални църкви в Етиопия са във формата на свастика. Свастиката може да се види и на други църкви по света.В нордическите митове Один е изобразяван като преминаващ през пространството като въртящ се диск или свастика. За древните гърци свастиката е свързвала небесата и земята - насочената нагоре "ръка" е сочила небето, а тази надолу - земята.

Статията в "Ancient Origins" дори твърди, че и индианците Навахо в Северна Америка са използвали свастиката. Тук вече малко се усъмних и може би ще потърся повече доказателства. Даденото изображение по-долу, мисля, че е съвременна рисунка.


Накрая ще завърша с заключението, че има доста ирония в историята на свастиката - как от положителен символ на живота се е превърнала в символ на смъртта. Но май със всичко става така, мисля, че и сами ще се сетите за примери...

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Наистина ли всичко за нас е записано на палмови листа на 5000 години?

Няма коментари:

Публикуване на коментар