30 януари 2018

Хипатия - мистериозният камък намерен в Египет

Камъкът Хипатия е намерен в пустинята в южен Египет през 1996 от човек на име Али Баракат. Той е едва няколко сантиметра в диаметър и по-скоро би трябвало да го наричаме "камъче", а не "камък". Освен това отдавна не е цял, а разбит на по-малки фрагменти - това е направено, за да може да се изследва състава му. Основният му цвят е тъмно сив, с цветни светли петна.


Предполага се, че Хипатия идва от космоса. Повечето метеори достигнали до Земята са изгладени основно от силикати с малки количества въглерод. Египетският камък има точно обратната структура - много въглерод с малко силикати.


От къде идва името? Камъкът е толкова забележителен, че учените са решили да го кръстят на една не по-малко забележителна жена - Хипатия Александрийска, живяла през 4 в. Тя е смятана за първата жена с големи заслуги към физиката, математиката, философията и астрономията. Убита е от разярена тълпа християни, които смятали науката за вредна.


Египетското камъче съдържа не какви да е въглеводороди, а основно полиароматни такива. Полиароматните въглероди са били основното вещество в космоса преди формирането на нашата слънчева система и именно затова се смята, че Хипатия е по-стар от Слънцето! Ако това е вярно, Хипатия ще е единственият камък от онзи далечен период от време (5 милиарда години), не разполагаме с нищо по-старо. Метеорите, които сега падат на Земята, макар да са на милиони години, са се формирали след образуването на Слънчевата система.

Смята се, че Хипатия е паднал на Земята преди 28 милиона години. За това се съди по огромните количества от така нареченото "либийско пустинно стъкло" (на долната снимка), намерени на същото място, където е намерен и камъка Хипатия. Възрастта на това стъкло е оценена на 28 милиона години и се предполага, че се е образувало от разтопен пясък нагрят при удар на космическо тяло. Вероятно същият удар донесъл Хипатия на Земята.

Източник 1 и Източник 2


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Посетител от друга звездна система - астероид или...?
Все повече ледени метеори падат върху къщи в Калифорния
Използвали ли са древните цивилизации Слънцето за рязане на камъни?

1 коментар:

  1. Знае ли се какво е накарало откривателят на камъка да го и следва?

    ОтговорИзтриване