08 януари 2018

Досиета 2017: екстремно време и наводнения

Отново в тази обзорна статия обединявам две теми, които бяха в два материала миналата година:В началото на годината Венеция пресъхна. По това време на годината там винаги има отлив. За втора поредна година обаче той е аномално голям. Нивото на водата е спаднало със 70 сантиметра, много канали са пресъхнали за ужас на дошлите в града туристи. (Източник)В същото време България бе ударена от студена вълна. Ето само част от нещата случили се на 6-7 януари:

Снегът и студът пратиха 40 души в „Пирогов“ само за 12 часа

Замръзнали стрелки на жп линии спряха влакове

Теменужка Петкова: 423 населени места са без ток

Двама иракчани умряха от студ край границата

През втората половина на януари студовете се проявиха и в други части на света.

За първи път от 90 години в някои източни райони на Испания е валял сняг (източник).Студ и в Индия, дори са принудени там да правят нещо нетипично, за да опазят слоновете.

В Индия плетат гигантски пуловери, за да спасят слоновете си от студ


Следва драматично видео от Перу. След големи наводнения бреговете на много реки са подронени и един хотел се сгромолясва във водата.Още едно видео от Перу. Смелчак си мисли, че може да премине с колата през придошла река.През февруари пък Австралия бе ударена от гореща вълна довела го огромни пожари.Отново Австралия, този път през април - наводнения. На това ужасяващо видео цяла къща е понесена от придошлите води. Къщата бута огромни дървета като танк.Интересен природен феномен от езерото Уайнебаго в Уисконсин, САЩ. Настъпващи вълни от лед.През есента пък няколко урагана удариха югоизточните и източните части на Северна и Централна Америка. Най-опустошителни бяха Харви и Ирма.Обаче най-голямото бедствие от тази категория през 2017 бе епохалното наводнение ударило Хюстън през август. Една снимка за сравнение тип "преди и след":


Придошлата вода причини експлозия в химически завод.Освен това на много места из щата бяха забелязани огромни плуващи колонии от огнени мравки (източник).


Преди да започна настоящия материал, си мислих, че 2017 бе по-лека от 2016. Като си припомних отново какво се случи, виждам, че не е било така.

Няма коментари:

Публикуване на коментар