04 януари 2018

Досиета 2017: космос и метеори

Миналата година имаше две статии на тази тема, този път ще е една обща.През 2017 имаше интересни събития, но не и такива с епохално значение. Например през февруари НАСА обяви на специална пресконференция, че са открили 7 планети около звездата TRAPPIST-1 и всичките са близки по размери до Земята (източник)


На Марс бе заснет ето този странен обект, който според НАСА е просто парче паднало от самия марсоход "Опортюнити"...да, вярваме им. (Източник)На 19 октомври 2017 пък бе засечен астероида A/2017 U1. Той постепенно смая учените със всяко ново откритие свързано с него. Oрбитата му е екстремно хиперболична. Това значи само едно - A/2017 U1 не е част от Слънчевата система, той идва отвъд нея! Затова и получи специално име - Oumuamua (Оумуамуа), хавайска дума за посетител идващ от далеч. Също така се оказа, че има продълговата форма, покрит е с органична материя и за жалост не излъчва радиосигнали (което все още не значи, че не е с изкуствен произход). // Източник


Следва видео на метеора осветил небето над западна Канада на 4 септември.На 26 септември пък леден метеор падна в двора на семейство от Шотландия (източник)Ледени метеори (криометеорити) падаха и на други места, в края на декември писах за два такива случая от Калифорния.

И така как оценявам изминалата 2017-а спрямо 2016-а?

- Нямаше епохални космически открития. През 2016 поне ни намекнаха, че предстои да обявят откриването на Деветата планета. Това обаче не се случи.

- Нямаше и значителни успехи в покоряването на космоса от човечеството. Поне тази година на Space X не гръмна нито една ракета. Може би си спомняте зрелищната експлозия от 2016.

- Криометеорите сякаш падаха по-често през изминалата 2017. Очаквам скоро да има и смъртни случаи...за жалост.


- Оумуамуа! Това за мен е единственото положително нещо от 2017 в космическата тематика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар