14 януари 2018

Досиета 2017: война и политика

И миналата година имаше една статия на тази тема, тук нямаше как да направя обединение с други теми, просто нещата, които се случиха, бяха много и предимно лоши (за жалост).

Досиета 2016: война и политика

Освен това, за разлика от другите статии, слагам изводите още в началото, за да не ви се налага да четете целият настоящ материал - депресиращ е, поне мен доста ме натъжи докато го подготвях. Няма да се сърдя на никого, ако пропусне настоящата статия, за разлика от миналата година, не съм включил дори една новина от сферата на политиката, която да има странен и куриозен привкус и така целият материал да се върже поне отмалко с тематиката на "Мистерика". Миналата година писах за норвежкия блек металист, който стана градски съветник в Норвегия и за мъжът, който отвлече цял самолет заради една жена (пасажерите се снимаха с него за спомен).Изводите - годината бе много лоша за човечеството! Случиха се много гадни събития (отразил съм под 10 процента от тях в настоящата статия), а малкото положителни политически промени се характеризираха именно с това - че са малко.


Още първите дни на новата година бяха обагрени в кръв. Ислямска държава извърши атентат в нощен клуб в Истанбул.Големият цирк обаче през 2017-та разиграваха Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Първият постоянно тестваше нови все по-усъвършенствани ракети, а вторият все повече намекваше за превантивен удар по Северна Корея. Дори го избиха на комедия на абсурда - в последните месеци на годината двамата идиоти буквално си мереха на кой му е по-голям бутона за изстрелване на ядрени ракети.


Понякога си мисля, че няма особена разлика между САЩ и Северна Корея (а защо да не добавим още една дузина страни към списъка?). Всеки с мощни оръжия е опасен. На 13 април САЩ хвърлиха най-мощната си конвенционална (не-атомна) бомба срещу позиции на "Ислямска държава" в Афганистан. Това страшилище струва 170 000 долара (американската армия е поръчала общо 20 от тези бомби). Според различни данни при удара са загинали между 36 и 90 джихадисти. (Източник)Този път са джихадисти (или поне така ни казват), другия път какви ще са? И най-лошото от всичко е, че протестите срещу въоръжаването стават все по-слаби. Нещо повече, ако четете коментарите под определени статии (както в български медии, така и в чужди, ние не сме изключение), ще видите, че много хора призовават именно за използване на брутална сила срещу всякакви мирни протестиращи - последният пример е Иран, а преди това геноцидът извършен срещу етноса Рохинга в Мианмар. Човешкото поведение е отчайващо, но като се замисля, не е ли било винаги такова зло? Хората са ръкопляскали по площадите докато горят набедените за "вещици" и са се радвали, че убиват невинни същества. Сега с удоволствие пляскат на масовите убийства извършвани от Путин, Ердоган, Асад, Дутерте, Ислямска държава и т.н. Пляскайте, това е ваше право, после обаче не се учудвайте, когато бомби почнат да падат и върху вас, а някой друг ръкопляска с удоволствие.

Понеже споменах за падащи бомби, тук е момента да вкарам малко практически знания извадени от моя блог "Хакер на живота".

Дано никога не ви се налага да се криете от атомна експлозия, но все пак с оглед на международната обстановка, не мога да изключа възможността да се стигне до размяна на ядрени удари.

Първи въпрос: как да разберем, че е паднала атомна бомба?

Внезапно се появява мощен блясък светлина, който дори временно може да ви ослепи. Това се наблюдава на 80-90 километра от падането на бомбата. А ако сте на до 20 километра, може да получите и изгаряния. Щом си възвърнете зрението е твърде вероятно да видите и прословутата "атомна гъба". Но дори и да не я виждате никъде на хоризонта, веднага се скрийте за всеки случай.


Къде да се скрием?

В колкото се може по-вътрешно и по-дълбоко помещение. На долната графика се вижда кои сгради и помещения каква протекция предлагат. Колкото даденото число е по-голямо, толкова по-голяма е и защитата.


Важен фактор е и от какво са изградени самите постройки. Най-добра защита предлагат бетонните стени, след това тухлените. Най-слаба, почти никаква е защитата на дървените сгради.

Източник

Е, от бомби трудно ще се опазим (не пречи да опитаме), но поне можем да направим нещо друго срещу друг вид бойна техника. Това видео отново е от "Хакер на живота", слагам го и тук. Как да спрем танкова колона.През годината имаше и два опита за прилагане на народната воля - в Каталуния и в Кюрдистан. И двата бяха смазани. Добре дошли обратно във времето на диктатурите.

Кадри от Барселона, Каталуния:Снимки от град Киркук, където про-иранските про-джихадистки шиитски сили прогониха местното кюрдско население (източник):
Все пак имаше и лъч надежда през годината. В малката африканска държава Гамбия, без кръв, без насилие, след избори, бе свален дългогодишният тиранин Джаме (източник) . Може би това е късмета на тази страна - че е твърде твърде малка и на определени големи геополитически сили не им пука за нея и затова не се втурнаха да защитават диктатора, така както в момента правят на други места по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар