10 януари 2018

Досиета 2017: земетресения, вулкани, земни дупки, свлачища

Поредно обединение на теми, които миналата година бяха разделени:Знаете за острова на куклите в Мексико, нали? Писал съм за него в блога. В началото на 2017 там се случи нещо необичайно. Водният канал, на който е това загадъчно място, е пресъхнал - водата е изтекла в новопоявила се дупка. Учените не могат да разберат на какво се дължи тя. (Източник)


На 10 февруари 2017 земетресение с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер удари Филипините.В Пакистан пък горе-долу по същото време се е отворила голяма земна пукнатина (източник).Явно земетресенията обичат да идват по двойки с други бедствия или отново със земетресения. Ето какво се случи през май.


Отново на 14 май земетресение с магнитуд 5.7 удари Иран, загиналите са поне трима (източник).
Да се върнем обаче на месец февруари. Северна земя е руски архипелаг в Северния ледовит океан. Необитаем е и има площ от 37 000 км². Най-висока му точка е на 965 м. надморска височина, а средната годишна температура е −14 °C. Архипелагът е открит на 4 септември 1913 г.


Той е една асеизмична зона - това са зони, на които изключително рядко се случват земетресения. На 23 февруари там е имало трус с магнитуд 5.0 по скалата на Рихтер. (Източник)

Дали това има нещо общо с радиацията измерена горе-долу по същото време в Европа? Руснаците правят някакви тестове може би?

Като говорим за Русия - на 24 март за първи път от цели 250 години е изригнал вулканът Камбалний намиращ се в Камчатка, Русия. Това събитие напълно е изненадало учените. (Източник)
26 март, Китай. Рейс за малко не пропада във внезапно появила се земна дупка.Следва видео на един интересен феномен случил се след голямо земетресение. 19 септември, веднага след гибелния трус със сила 7.1 по скалата на Рихтер, един път се надига и спуска все едно диша.Отново "двойка" бедствия и пак едното от тях е земетресение. На 12 ноември вечерта, земетресение с магнитуд 7.3 по скалата на Рихтер удари Иракски Кюрдистан и западен Иран. Загиналите са над 100, а трусът е бил усетен дори в Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. (Източник)

Не им стигат на кюрдите "политическите земетресения" след референдума за независимост (повече в това в полит. обзорната статия, която предстои), връхлетя ги и физическо земетресение...Между 5 и 6 ноември гигантска земна дупка се е отворила в поле със соя в Бразилия (източник).

Такива неща ще се случват като изсичат джунглата!
И за 2017 мисля, че имаше леееко покачване на описаните в тази обзорна статия видове бедствия, макар че България като цяло беше пожалена от тях (ех, кога ли Витоша ще изригне като вулкан, вероятно никога, това не е такъв тип планина, но си струва да си го представим). Освен това на базата на настоящия обзор мога да направя един сензационен, но естествено неверен извод - че земетресенията се случват по две или пък заедно с друго бедствие. Става за основа на конспирация или роман.

1 коментар:

  1. Сигурно антените на Аляска и на остров Буве не спират да работят, възможно е предстоящото увеличение на цената на тока да е заради тях. Едни си веят антените, друг плаща тока.

    ОтговорИзтриване