29 декември 2017

Паранормална игра: Lights Out

Последната свръхестествена игра за тази година е доста интересна по ред причини. Първо да почнем с името. Не за първи път пиша в блога за нещо наречено "Lights Out". През 2015 публикувах това:


До колкото чух, ще има и пълнометражна версия на филма (може вече и да е излязла). Дали настоящата игра има нещо общо с него? Сякаш няма, но аз май провиждам някаква връзка - повече за това в края на статията.

Не стига това, ами през 1995 е пусната електронна игра с абсолютно същото име. Жената, която стои зад блога "The Ghost In My Machine" (от там превеждам) смята, че двете игри - електронната и паранормалната нямат, нищо общо, но аз отново виждам връзка, дори по-отчетливо отколкото при филма.

Ето я въпросната електронна игра (готина е, освен това като ретро джаджа може да достигне до стотина долара в eBay.com, ако е добре запазена):Това ме навежда на второто забележително нещо относно "Lights Out". От всички паранормални игри, които съм представял или поне чел за тях, тази най-много прилича на компютърна игра, просто отдалече прозира структурната рамка на електронна игра.

Технически, настоящата свръхестествена игра е за двама играчи. Вторият "играч" обаче не е човек! Това познато ли ви е? Да, точно така - в много компютърни игри, ако нямате в момента приятел на разположение, компютърът може да управлява вторият player.

След тези забележителни уточнения, е време да премина към описанието на самата игра.

Вие сте "Играч 1", а паранормалният ви опонент е "Играч 2". Сградата, в която ще играете се нарича "Арена". Това са все термини добре познати от компютърните игри - тази паранормална игра е създадена от някой страстен геймър.

Арената не трябва да е свързана с други сгради, това не е пречка, повечето къщи са такива. Тя трябва да има поне 8 стаи, като във всяка стая трябва да има стационарен източник на осветление с ключ - демек стайна лампа. Фенерчета и други преносими светещи пособия не се броят.

За да играете играта, трябва да донесете някакъв предмет с лично значение за вас. Трябват ви още лист и средство за писане (химикалка, молив и т.п.). На листа ще напишете своето желание. Ако спечелите играта, то ще се изпълни, макар и вероятно не веднага - може да отнеме дни, месеци и дори години, но ще се изпълни (поне такава е идеята - иначе знаем, че и в компютърните игри печелите царства, несметни богатства и ръката на принцесата, ама реално получавате ....). Желанието не трябва да е неизпълнимо, иначе ще бъдете дисквалифициран. Не може да искате нещо от рода на - "да стана супермен и да летя във въздуха".

Преди да почнете играта, ще е необходимо да направите още нещо. Това е поредното странно нещо свързано с "Lights Out". Не съм срещал друг такъв момент в останалите паранормални игри. Трябва да научите ритуалът за призоваване. Този ритуал обаче не е описан! Единствено ви е казано, че сами трябва да го намерите (чрез Интернет). Ха сега де! Да не би неизвестният автор измислил играта да го е домързяло да измисли и ритуал? Или това му е оправданието при неосъществена игра? Един вид - "не си намерил правилния ритуал, затова нищо не се е получило".

Да кажем все пак сте намерили (някакъв) "ритуал", ето какво следва да направите. Подгответе арената - проверете дали няма изгорели крушки и дали всички ключове за осветлението работят. Преместете мебелите, които биха ви пречили бързо да стигнете до някой ключ или до вратата на съответното помещение. Ако искате дори подпрете вратите с нещо, така че да са винаги отворени и да не трябва да губите време да ги отваряте, докато играете.

Играта може да почне между полунощ и 4:00 сутринта. Изгонете всички живи същества от арената. Хаха, успех с това - не виждам как ще изгоните всички паяци, дребни насекоми и хилядите бактерии населяващи всички човешки сгради. Пичът, който е мислил играта можеше да напише, че става въпрос само за хора и по-големи животни като котки и кучета. Така че аз променям на своя глава това правило - изгонете всички живи същества от арената, които може да откриете лесно.

Затворете и заключете всички външни врати, които водят извън арената. Залостете прозорците. Изберете от коя стая ще стартира "Играч 2". Поставете там своят предмет с важно значение за вас. Изберете дали в тази стая лампата да е включена или изключена. Това ще е целта на "Играч 2". Ако в неговата стая изберете осветлението да е изключено, то той/тя/то ще се стреми да изключи всички светлини в другите стаи. Ако оставите лампата светната, играч 2 ще се опита да светне и останалите лампи по стаите. Вашата цел е точно обратната - ако "Играч 2" трябва да загаси всички осветителни тела, вие трябва да ги светнете. Изберете от коя стая ще стартирате вие и съответно светнете или изгасете лампата в зависимост какво условие сте си избрали. Не може и двамата играчи да имат една и съща цел! Във вашата начална стая напишете на листа желанието си и го оставете там. Всички останали лампи в другите стаи трябва да са по равно светнати или загасени. Ако арената има нечетен брой стаи, то състоянието на светлината в последната стая се избира на произволен принцип - примерно чрез хвърляне на монета.

Тук е момента да направите ритуалът по призоваването. Пише, че той трябва да се проведе извън вашата начална стая, след което веднага да влезете в нея и от там да почнете играта. Ако сте извършили правилно ритуала, светлините в арената трябва да премигнат. Ако не премигнат, нищо не ви пречи отново да пробвате ритуала веднага и то колкото пъти искате (стига да не мине 4:00 сутринта), макар че е препоръчително да го направите на другата вечер.

Ако лампите премигнат - давайте! Тичайте из стаите и съответно гасете или палете лампите в зависимост какво сте избрали за ваше печеливше условие. "Играч 2" ще тича и ще прави същото. Може да се случите двамата едновременно в една стая (няма да го виждате), той примерно ще загаси лампата веднага след като вие сте я запалили. Не се панирайте, запалете я отново или отидете в друга стая преди да се върнете отново тук.

Играта свършва, когато всички лампи са или светнати или загасени. Краят ще бъде отбелязан с ново примигване на лампите (дори и да са изключени). Върнете се във вашата стартова стая.

Още един момент, който сякаш е взет от компютърна игра - преди реално да играете, може да практикувате с ваш приятел, който да е "Играч 2". Ще е забавно двамата да тичате из помещенията и да щракате ключовете. В компютърните игри също "Играч 2" може да се играе от човек или от компютърния интелект.

Какво става, когато играта свърши. Ако загубите, не е сигурно, че ще умрете (поне не веднага) - това е друга разлика с повечето от останалите свръхестествени "игри", където ако загубите, сте свършени веднага на момента.

Ако във вашата стартова стая не намерите бележката с написаното желание, вие сте спечелили и то ще бъде изпълнено. Ако я намерите - лошо за вас. Тук идва един малко неуточнен момент. Примерно успели сте да светнете всички лампи и би трябвало да спечелите, но като се върнете в стаята, написаното желание е все така там. Това какво значи? Че сте загубили ли?! Или обратния случай - "Играч 2" е загасил всички лампи, ама бележката я няма. Да не би да сте спечелили?

Малко допълнителни бележки:

1. Не е съвсем ясно какво точно се случва със загубилите играчи. Някои от тях след време загиват при катастрофи или други инциденти, но не е ясно това дали е случайност или има връзка с това, че са играли "Lights Out". Много от тях просто изчезват веднага след като загубят играта. Има теория, че от "Играч 1", те стават невидимия "Играч 2" (усещам, че добра крипипаста може да се получи тук).

2. Малко "статистика". Хм, авторът на играта го е мързяло да мисли ритуал, но не го е мързяло да сътвори "статистика-стъкмистика". Освен ако някой друг неизвестен интенет автор не я е добавил - така се развиват подобните истории в нета.

Най-големи шансове за успех играчите имат, ако започнат играта, колкото се може по-рано - точно в полунощ е най-добре. Най-късният час, в който някой е почвал и е печели е бил 2:05. Никой не е печелил след този час (или не го е споделял), дали някой ще подобри този рекорд?

Колкото по-дълго продължава играта, толкова по-малки стават шансовете за успех. Ако продължи повече от 15 минути, е много вероятно да загубите. Все пак е известно, че някой е спечелил игра продължила цели 38 минути.

Отново прилика с компютърните игри - там често има статистика и класации.

3. Не се препоръчва да играете играта, докато навън има буря. Ако спре тока, дори и това да е вашето печелившо условие (всички лампи да са загасени), вие губите автоматично.


На мен ми беше много интересно докато превеждах тази "игра", надявам се и на вас докато сте я чели. Надявам се обаче, че имате достатъчно акъл, за да не пробвате наистина това безумие :) Но рискът си е ваш.

Приликата с деведесеттарската електронна игра е видима - трябва да приведете всички светлини в едно състояние. Може би все пак електронната игра дадена на видеото в началото е вдъхновение за създаването на паранормалната геймка.

А каква според мен е приликата с късометражното филмче? Дали злото същество от него всъщност не е "Играч 2"....

1 коментар:

  1. Интересно ми е- какви ритуали сте намерили в нета. Съжалявам, но не съм много добре с английския, че да проверя, а на немски не намирам почти нищо.

    ОтговорИзтриване