11 декември 2017

Детска игра: бейби блу, блу бейби

Повечето игри, които съм описвал до този момент в блога, са сравнително нови, появили са се преди десетина години, че и по-скоро. Много от тях са свързани с новите технологии като смартфони и затова е нормално да ги е нямало преди. Обаче децата от по-далечните поколения (вероятно чак до дълбока древност) също са имали свои "опасни" игри със свръхестествени елементи. Щастлив съм, че намерих една игра от 70-те години на ХХ век, още от времето преди аз да се родя. Виждам както прилики, така и разлики с по-късните игри. Като любител на историята и фолклора (градските легенди са съвременен фолклор) ми беше супер интересно докато превеждах статията, вярвам и на вас.

Играта "бейби блу, блу бейби" (бебе синьо, синьо бебе) няма награда, освен тази да изпиташ тръпка. Макар корените ѝ да могат да бъдат проследени някъде до към 70-те години на ХХ век, има силно предположение, че тя е много по-стара и дори произхожда от легендарната "Блъди Мери".

"Синьото бебе" има множество варианти, това е още едно доказателство за голямата възраст на тази игра. Тук давам два от вариантите.

ВАРИАНТ 1

Един играч. Нужна ви е баня с тоалетна, огледало и врата, която се заключва.

Влезте в банята в полунощ. Изключете светлината. Заключете се. Застанете с лице към огледалото. Поставете си ръцете така все едно люлеете бебе. Започнете бавно да люлеете като в същото време произнасяте "синьо бебе, бебе синьо". Трябва да го изговорите точно 13 пъти. Може да почнете да чувствате тежест в ръцете си, все едно наистина държите бебе. Бъдете нащрек, но не се паникьосвайте от това. Тежестта ще става все по-тежка и дори може да усетите дращене в ръцете си. Тук е момента да сте изключително бърз - хвърлете "тежестта" в тоалетната и пуснете водата, след това отключете вратата и излезте от тоалетната. Ако успеете - поздравления, спечелили сте играта. Ако не се измъкнете, загубили сте. През огледалото ще се появи жена, която ще поиска да ѝ върнете бебето.

ВАРИАНТ 2

Двама играчи. Отново ви е нужна баня с огледало и заключваща се врата. Този вариант няма нужда от тоалетна. Отново започнете в полунощ играта. Влезте в тоалетната, изгасете светлините и заключете вратата. Замъглете огледалото - с дъх или като пуснете душа с топла вода. На замъгленото огледало напишете с пръст "синьо бебе". Поставете ръцете си така все едно държите бебе (единият играч). По едно време може да започнете да усещате тежест. Бъдете нащрек, но не се панирайте. След известно време подайте тежестта на втория играч. Той/тя трябва да я почуства. Ако ли не, значи сте изпуснали тежестта на земята. Ако почувствате одраскване, също значи сте изпуснали "бебето". Остават ви два шанса все още. Продължете с играта. Предавайте си "тежестта" колкото пъти решите, важното е да имате останали "шансове". Когато решите да спрете с играта, докато държите тежестта с едната ръка, изтрийте написаното на огледалото. Постепенно тежестта ще намалее и изчезне. Светнете лампата, отключете вратата и излезте. Спечелили сте играта. Ако ви се свършат шансовете, бягайте, огледалото ще се пръсне на хиляди парчета и играта ще е загубена.

Допълнителни бележки:

1. И в двата варианта да загубиш играта означава едно единствено нещо, сещате се и сами. Не губете играта!

2. В медицината съществува синдром "синьо бебе" - то се отнася за бебета, които страдат от цианоза, недостиг на кислород в тъканите. Може да бъде фатален. Не е ясно дали тази игра отразява подсъзнателния страх от едно такова състояние.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Опасна игра: гоненица с демон в многоетажна сграда
Руски градски легенди - ковчегът на колела
Руски градски легенди - черният трамвай

Няма коментари:

Публикуване на коментар