29 ноември 2017

Руски градски легенди - жълтите завеси

Едно четиричленно семейство се нанесло в нова къща, на която трябвали нови завеси. Наскоро бабата в семейството била починала. През целия си живот тя мразела жълтите завеси и винаги е казвала на роднините си да не купуват такива и след нейната смърт.

Семейството отишло на пазар, за да потърси завеси, но там имало само жълти такива. Решили, че след като бабата вече я няма, няма проблем да пренебрегнат предупреждението ѝ. Купили жълти завеси и ги поставили в детската стая - където спели момичето и момчето.

По средата на следващата нощ завесите взели сами да се движат и събудили момчето.

"Хей, момче, ставай" - те казали и момчето станало.

"Хей, момче измий си зъбите и си изяж закуската" - продължили да нашепват завесите. Момчето така и направило.

Накрая завесите казали:

"Хей, момче, ела на прозореца и виж как баба ти простира прането навън."

Момчето се учудило, та нали баба му била умряла, но все пак се приближило до прозореца. В този момент завесите го сграбчили и го хвърлили навън. Момчето се пребило и умряло. На сутринта родителите много се натъжили, но решили, че детето се е самоубило.

Следващата нощ нещата обаче се повторили с момичето. Завесите отново я събудили и накрая я бутнали през прозореца.

Шокираните родители много се усъмнили, че има нещо нередно и не може децата им просто така да са се самоубили. Помолили милицията да разследва по-задълбочено. Постепенно разследващите се зачудили за тези завеси. Няколко мицифаи (не я знаете тази дума, нали ;) така едно време наричахте гадните копелета, докато все още не бяха станали от милиционери в полицаи) пробвали да ги свалят, но все не ставало. Решили да намерят старата жена от пазара, която ги била продала на семейството.

Тя им казала, че единственото нещо, от което тези странни завеси се страхуват, е един магически скалпел скрит в звездата над Кремъл. Милиционерите се изкачили там и отворили звездата, вътре наистина имало скалпел.

С този скалпел решили да отрежат част от завесата, за да я изследват. Но в момента, в който докоснали материята с острието, се получил малък взрив. Когато димът се разнесъл нямало следа нито от завесите, нито от скалпела. Те се били анихилирали.

Източник

Хм, в момента, докато пиша тази статия, съм в стая с жълтеникави завеси и те се мърдат (от вятъра). Дали няма да пробват да ме изхвърлят през прозореца. Добре че съм на първия етаж :D

7 коментара:

 1. Значи доколкото разбирам руските градски легенди са нещо като нашите страшни истории, само че малко по-различни (историите които сме си разказвали като деца,например "Синия нокът" който е подобен и пак е свързано със завеси), а историята за ковчега на колела ми напомня за история на която не помня името, но отново беше подобна и има 2 варианта не с ковчег, а с червени ботуши или преследвач.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не е изненада, че има прилики с наши детски страшни истории, все пак много руснаци са се преселвали в България и обратното. Тези истории са пример за културен обмен :)

   Изтриване
  2. Всъщност горния читателски коментар имаше за цел да ме провери дали съм жив като ме накара да отговоря или мърдащите се в стаята ми завеси са ме убили, нали :)

   Изтриване
  3. Признавам си хвана ме, бях се притеснила дали завесите не са те хванали.

   Изтриване
 2. Качвайте повече руски легенди! Много са страхотиви и много ми харесват , чакам с нетърпение следващата историика.

  ОтговорИзтриване
 3. Звездата на Кремъл а?
  Хм.. доста неща съм чувал за нея нищо че я споменават в уж страшна „история”
  В кавички щото е като виц малко :Д
  Но все пак звездата е малко странна

  ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)