21 ноември 2017

Енциклопедия на невъзможното: телефонът на Томас Едисон за връзка с духове

Тип: НКУ (необичайно комуникационно устройство)

Време и място на поява: Трудни за определяне. Вероятно САЩ, краят на 19-ти век - до 30-те години на 20-ти.

Външен вид: Неизвестен. Имайки в предвид обаче как са изглеждали телефоните в споменатия по-горе времеви интервал, вероятно и обектът е изглеждал по този начин. Това все пак е само спекулация.


Modus operandi (начин на проява, действие): Неизвестно. Обектът няма съзнание, нито собствена цел, макар че може да предположим, че духовете опитващи се да комуникират през него имат. Предполага се, че да направиш разговор по този "телефон" е същото като да направиш разговор по обикновен телефонен апарат. Избираш точния номер на някого и той те свързва с починалия човек. Затваряйки телефона, прекъсваш разговора.

Начини за ограничаване: Неизвестен.

Допълнителни забележки: През 1920 американският откривател Томас Едисон разказва на журналиста Б.С. Форбс от "Америкън Мегъзин", че работи от известно време върху апарат, който ще позволи на личности "напуснали тази земя" да комуникират с нас. Допълва, че планира да базира изобретението си изцяло на науката, а не на медиумни и свръхестествени практики. Едисон се надява да завърши телефона до няколко месеца.

Едисон заявява, че вярва, че духовете притежават изключително слаба физическа / материална сила и инструментът трябва да е супер-деликатен, да засича възможно най-малките влияния.

През следващите години нищо повече не се чува за този "телефон". През 1931 Едисон умира. През 1948 е публикуван дневникът на изобретателя. В книгата има глава посветена на планираното устройство за връзка с духовете. В следващите издания обаче тази глава е премахната (научна цензура?!).

Всичката информация за спиритическият телефон е на път да се забрави постепенно и да изчезне. През 2015 обаче един френски журналист открива френски превод от 1949 на оригиналното издание на дневника на Едисон - там е включена липсващата глава. Според написаното изобретателят е почнал работа по апарата в края на 70-те години на 19 век. В основата стои усилването на звук чрез фонограф (един от първите уреди, служещи за записване и прослушване на звук, предшественик на грамофона).

Междувременно се изнамира и една стара статия от 1933 в списанието "Модърн Механикс" според която през 30-те години на 20-ти век Едисон тайно е събрал група учени в опит да запишат гласовете на мъртвите. За целта са използвани високоговорители, генератори, фото-електрическа клетка и друго експериментално оборудване. Тънък лъч светлина от мощна лампа е пресичал тъмното помещение и е падал върху фото-електрическата клетка, където веднага е преобразуван в електрическо напрежение. Всеки обект, независимо колко малък или прозрачен е бил, ще бъде регистриран щом премине през лъча.

Не е ясно дали описаното в списанието е истина или измислица. Не е ясно дали въобще някога "телефонът" е бил завършен, повечето изследователите предполагат, че не е.

Препоръки: Няма. Обектът не изглежда да е злонамерен. Вероятно не съществува...или само си мислим, че никога не е построен.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Енциклопедия на невъзможното: валсуващият

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)