01 октомври 2017

Читателска история

Тъй като вчера се прибирах до село за да видя баба, защото след някой друг ден се прибирам в Пловдив (там уча), вечерта си говорихме и не знам как стана, но започнахме да си говорим за свръхестествени събития.

И баба ми разказа случка, която по нейни думи се е случила преди около 2-3 поколения в нашето село. Та историята е следната....

Нашето село преди е било доста населено (над 2500 жители, сега по документи са 120, но мисля, че няма и толкова) и не е било рядкост да има бременни жени. Имало е една бременна жена, която скоро е трябвало да роди, но се разболяла тежко и я вкарали в болницата в близкия град. Докторите решили, че е по-добре за бебето да бъде извадено от майката преждевременно, за да се избегнат усложнения или евентуална загуба на детето. Били насрочили интервенцията за следващия ден.

Обаче когато отишли да вземат майката на следващия ден, тя вече била починала. Закарали жената обратно в селото и след няколко дни я погребали.

Селото се намира точно до границата с Гърция и постоянно е имало жандармерия която обикаляла наоколо. Един ден, докато обикаляли, двама полицаи минали покрай гробищата и чули странно дращене, но не видели никой там. Решили да идат и да проверят от къде идва звука и с ужас установили, че звука идва от един от гробовете.

Викнали хора от селото и видели, че това е гроба на жената, която починала с детето си. Викнали ходжата и отворили гроба. Пред тях се открила ужасна гледка. Майката била хванала детето си на ръце и му пяла и двамата били живи. Те се протегнали да вземат бебето, майката го дала без да се бори и да прави каквото и да е било. Веднага след като взели бебето, тя починала отново. Въпросното дете след като пораснало, станало много уважаван ходжа и го викали от близко и далеч. Живял до завидните 98 г.

Това е историята, не знам дали е истина, защото се е случило много отдавна. И според мен да е имало нещо подобно няма как да не се е поокрасила историята по време на разказите от уста на уста, докато стигне до мен. Но ме заинтригува определено ;)

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Читателски преживявания в затънтено село

Няма коментари:

Публикуване на коментар