28 септември 2017

Прецесията на равноденствията и човешката история

Прецесия се нарича промяната на наклона на оста (оттам и на равнината) на въртене на едно тяло. Всяко въртящо се твърдо тяло може да прецесира, включително и Земята. Земната ос прецесира (върти се) под наклон около оста на еклиптиката в посока, обратна на посоката на движение на Земята около Слънцето, с период приблизително 25 800 години. Тук срещнах малко разминаване - на някои места се казва, че периодът е 26 000 години, а на други - 24 000.


Равноденствие е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът от годината, когато пътят на Слънцето по небесната сфера (еклиптиката) пресича небесния екватор. Тогава денят и нощта са приблизително равни по продължителност. Заради прецесията, тази точка всяка година се измества с малко и постепенно минава през всички зодиакални съзвездия. Този цикъл се повтаря на всеки 24 000 години (или споменатите по-горе интервали).

Точните причини за земната прецесия не са напълно установени, според някои тя се дължи на влиянието на голяма неоткрита планета / звезда намираща се в покрайнините на Слънчевата система.

А сега малко история и митология. Според редица древни текстове и легенди, в миналото е имало нещо като "златен век", велик подем на човешкото общество. Платон нарича този период "Великата година". Не само това - според някои писания, това възраждане се повтаря периодично, но след него хората обикновено забравят великите постижения и открития и пак се връщат на почти примитивно ниво. Тази "златна ера" има връзка с космическите събития и по-точно с прецесията на равноденствията. Учените като цяло отхвърлят тези идеи, според тях човешката история се движи само напред и нагоре...с някои леки изключения. И въпреки всичко е видно от археологическите открития, че в миналото е имало периоди на небивал разцвет - градели са се невероятни дворци, забележителни в архитектурно отношение, писали са се дълбокопроникновени философски текстове, откривани са математически и физически закони (древните гърци са знаели, че Земята е кръгла).....а след това хората отново са се връщали към живота в сламени колиби и вярата, че Земята е плоска. Тоест очевидно историята на човечеството е поредица от спадове и подеми, а не права линия насочена нагоре.



Възможно ли е обаче тези спадове и подеми да имат наистина връзка с космоса и по-точно с прецесията? Да почнем от това, че някои космически движения ДОКАЗАНО влияят на живота на нашата планета. Едното е ротацията на Земята около земната ос извършващо пълен цикъл за около 24 часа. То ни кара да спим в определено време, а в друго да сме активни и действени. Другото космическо движение е въртенето на Земята около Слънцето осъществяващо се за около 365 дни. В зависимост от това в коя част от цикъла се намираме, животът на планетата върши определени неща - растенията разцъфват, дават плод, животните и насекомите излизат да събират храна, размножават се, постепенно обаче листата на дърветата губят зеленината си, окапват, много животински видове изпадат в зимна летаргия и т.н.

Ето, че тези два космически цикъла имат влияние върху случващото се на планетата, те са добре проучени, защото са кратки и лесни за наблюдение. Защо тогава и прецесията на Земята да няма влияние върху нас и всичко останало тук? Може би просто не сме установили със сигурност това влияние, защото целият цикъл е твърде дълъг (хиляди години) и трябва поколения наред да се извършват наблюденията. Може би древните легенди все пак са прави.

Има дори опити да се обясни рационално това предполагаемо влияние така както могат да се обяснят дневните и годишните цикли. При дневния цикъл хората, животните и растенията спят поради липсата на светлина, когато съответната част на Земята не е обърната към Слънцето. При годишното движение на нашата планета около нашето светило, на някои части на Земята пада повече слънчева светлина, денят е по-дълъг и е лято, съответно живота избуява. При зимата е точно обратното. Каква тогава е причината за влиянието на прецесията? Според някои тя има връзка с електромагнитните излъчвания и космически магнитни полета, през които преминава Земята. Представете си, че сме облъчвани с някакво такова лъчение. Може би има значение под какъв ъгъл пада то, така както това е валидно за слънчевото излъчване (видимата светлина). Ако Слънцето свети директно пред нас, това ни кара да примижаваме, пречи ни да виждаме, трябва да носим тъмни очила докато шофираме и т.н. Ако слънцето грее зад нас или отстрани, нямаме такива проблеми. Дали и някакво предполагаемо космическо електромагнитно излъчване не зависи от ъгъла на падане? И дали то не е отговорно за периодите на подем и упадък?

Впрочем при дневния цикъл на една част от Земята е ден, на друга нощ. При годишния - докато в Северното полукълбо е зима, в Южното е лято и обратното. Защо да нямаме подобна зависимост и при хилядолетната прецесия? Докато някъде електромагнитните вълни възбуждат човешките мозъци за велики открития и постижения, на други места ги карат да "спят" в удобната мъгла на невежеството. Не потвърждава ли човешката история именно това? Великите цивилизации възникват на различни места по различно време, сякаш нещо точно тях ги е "огряло" в този момент, докато на други места хората са живели допотопно. Египет, Месопотамия, древен Китай, Мезоамерика, Римската Империя, европейското Възраждане....След това обаче настъпва "зимата" и великите култури западат, примитивни варварски племена нахлуват, вместо да се пишат книги, те са изгаряни (и хора също са горени на кладите), велики архитектурни паметници са събаряни, идва Тръмп и т.н. Цикълът се повтаря....


Накрая едно малко допълнение към тази теория. Според някои неизвестната (или известната, но прикривана) Планета Х / Нибиру е отговорна не само за самата прецесия, ами и за електромагнитното излъчване къпещо Земята със своите лъчи, тя е източникът на това излъчване.


Това бе една странна и поне за мен много интересна теория свързваща прецесията на равноденствията с човешката история. Дали е вярна? Не знам. Заслужава си повече проучване. Ако е истина, то може да се изчисли къде ще е следващия период на възход и къде на упадък (и съответно да се вземат мерки в засегнатите страни да не се появят диктатори).

За основа на настоящата статия послужи този материал. Допълнително някои технически подробности съм ги извадил от Уикипедия.

Описаната тук идея ме вдъхнови да проверя нещо. Не е тайна, че за мен понастоящем двама от най-омразните ми диктатори са приятелчетата Путин и Ердоган. Сякаш в Русия и Турция се е възцарила ледена епоха. Погледнах на картата и с удивление видях, че Москва и Анкара (столиците на двете държави където пребивават двамата самодържци) са почти на един и същ меридиан (и Крим между тях)! Случайност ли е това? Или точно сега прецесията е довела до неблагоприятен наклон спрямо някакво космическо лъчение?


1 коментар:

  1. Къде е меридиана на Тръмп? Сигурно съответства с този на бурята Ирма или не е важно?

    ОтговорИзтриване