25 септември 2017

Много странните индианци живели в каньона Чако

Наскоро гледах за втори път едно документално филмче посветено на индианската култура живяла в каньона Чако и отново бях удивен от тези странни хора.

Документалният филм е "The Mystery of Chaco Canyon" (1999) и предполагам, че лесно можете да си го намерите (има го в Kolibka.com). Защо така силно се впечатлявам от тези индианци всеки път като гледам за тях? Поради ред причини. Да почнем със строежите им. Общоприетата представа е, че индианските култури живели в Южна и Централна Америка (маи, ацтеки, инки) са имали масивни градежи, но не и тези в Северна Америка. Представяме си, че най-върховното постижение на северноамериканските индианци е иглуто (познато и като "типи"):


Не че, типито е лошо нещо, но то просто не може да се сравнява с каменните здания, които са строели Чако и то през 10-12 век! На няколко етажа, с правоъгълни врати и прозорци, с вътрешни широки пространства и т.н. Ако не знаех, че тези снимки са на руините останали от културата Чако, щях да си помисля, че това са останки от някоя стара европейска крепост. А може би "индианците Чако" са преселници от Европа достигнали Новия свят много преди Колумб? Струва си да поспекулираме.


Постижението на тези хора, били те наистина коренни жители или не, е двойно по-голямо като се има в предвид, че наоколо няма много строителен материал (особено дървета за гредите). Трупите са мъкнати от десетки километри разстояние. Защо им е било да го правят?

Според поне първоначалната официална научна версия, Чако е бил нещо като търговски център свързващ други поселища на север и на юг, на изток и на запад, търговските пътища дори са стигали чак до великите мезоамерикански цивилизации. Да, бил е на лошо място като терен - малко строителни материали и бедна почва за отглеждане на храна, но на идеалната позиция за търговско средище. Действително край руините на Чако са намерени останки от грънчарски съдове характерни за индианците в централна Америка (маи и ацтеки), те явно са донесени, но тези открития са малко. Всъщност в повечето от помещенията на Чако никой никога не живял, комплексът през по-голямата си част е бил пуст. Защо по-дяволите са го построили?

Това по всичко личи е било ритуален комплекс. Водещите стени са построени по посока на изгрева на Слънцето и на Луната. И докато първото е характерно и за други древни култури, но циклите на Луната са по-трудни за установяване и съответно присъстват при малко народи. При Чако обаче всичко е изчислено до перфектност!

Най-странното обаче е изчезването на Чако. Според учените, поредица неплодородни години и природните бедствия са довели до загиването на тази велика култура. Няма доказателства за това! По всичко изглежда, че индианците планирано и спокойно са се изнесли. Те са зазидали много от входовете, изгорили са дървените покриви. Защо? В края на споменатия документален филм един днешен индианец казва нещо много интересно. Съвременните индиански племена от района твърдят, че са наследници на древните строители, не знам дали това е вярно, но дори и да нямат пряка кръвна връзка, все пак съм склонен повече да им вярвам, отколкото на маститите бели учени. Та този индианец казва, че Чако не просто са си строели сградите в съзвучие с природата и вселената, те са имали сили да контролират природата и това ги е уплашило. Решили са, че рано или късно някой покварен от тях ще се възползва от тези способности за нечисти цели. Затова са предпочели това знание да бъде унищожено, забравено. Самохвалство ли е това твърдение на днешния индианец или има истина в него?

И така, впечатлен от повторното гледане на филма, аз реших да потърся повече инфо за индианците Чако - все пак сега имаме лесен и бърз достъп до Интернет, Wikipedia, Чичко Гугъл и т.н. Не е като при първото ми гледане преди години - когато трудно щях да намеря повече информация.

Мислех си, че в безплатната енциклопедия Wikipedia ще има обширна статия за Чако. Нищо такова! За самата индианска култура няма отделна статия. Има статия посветена на националния парк на САЩ, който сега обхваща мястото - за геологията, за флората и фауната и...малко за самите индианци. Едва ли не това е бележка под линия. А трябва да е точно обратното - основната статия да е за индианската култура и в нея да се споменава, че днес на тези земи е установен национален парк. Странно, дали не е някаква конспирация?

Така, че не успях да намеря повече инфо за странните хора от каньона. Една-две седмици по-късно информацията сама ме намери! В туитър фийда ми се появи стара статия за Чако поместена миналата година в един мой любим сайт - Ancient Origins. Интересно, как тогава съм я пропуснал?! Явно вселената е решила, че не и е било времето.

В тази статия се споменава, за нещо което го нямаше описано във филма:

The Mysterious Extra Fingers and Toes of the Pueblo People of Chaco Canyon

Много от индианците са имали по 6 пръста на ръцете и/или краката и това е било на почит. Това се потвърждава както от намерените скелети, така и от скалните рисунки оставени от самите Чако.Какво казах по-рано в статията, ще спекулираме, че Чако са били европейци? Защо направо не помислим дали не са били извънземни :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар