24 септември 2017

Статуи на зловещи деца се появяват в английски град

Първоначално, като видях тази новина, си помислих, че това е поредният арт проект на някой "човек на изкуството", който се прави на интересен и се опитва да създаде (доста изтъркана и банална вече) мистерия. Оказа се, че поне в този случай, "случаят не е такъв".

Тези крипи детски статуи в Бъкингамшър се поставят край училищата от самите местни власти. Целта била водачите на автомобили да намаляват скоростта си, видят ли "децата".


Цялата тази работа може да доведе до съвсем различен резултат и да произведе странични последици. Първо, може би в началото действително шофьорите ще намалят скоростта виждайки статуите. Скоро обаче ще привикнат с тях и въобще няма да обръщат внимание. Така в някой момент няма да забележат, че край пътя всъщност е застанало истинско дете, което в един момент ще се затича през улицата, но вече ще е късно.


Впрочем същият ефект се търсеше и в България с фалшивите полицейски патрулки. И те май не доведоха до нищо, хората просто взеха да си правят снимки с тях.Втори момент - сега си представете, че не сте от Бъкингамшър, а просто минавате през града и то късно вечер. Естествено не знаете за статуите и виждате някакви зловещи деца да стоят неподвижно край пътя. Ще намалите ли? Напротив, най-вероятно ще натиснете газта и ще се изнесете колкото се може по-бързо от там, мислейки си, че сте срещнали нещо паранормално. После дори може да пишете за преживяването си в Интернет и така да се роди поредната легенда подобна на "децата с черни очи". Впрочем настоящата новина е много добър пример как се пораждат градските легенди. Не казвам, че "децата с черни очи" е изцяло измислена сага, но може би частично се е зародила от нещо тривиално.

И трето, сигурен съм, че много хора - деца и възрастни, ще ги избие на вандализъм. Ще започнат да чупят статуите, да ги драскат с графити и дори да ги крадат за собствените си домове и градини, така както съм виждал българи да крадат пейки и да изкореняват цветя от парковете за собствени нужди. Местните власти обаче са се подготвили за този проблем - казват, че имат доста статуи на склад.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистериозни врати се появяват из разни градове

Няма коментари:

Публикуване на коментар