23 септември 2017

Авалон - мит и реалност

Авалон е митичният остров от сагата за английския крал Артур, на който тежко раненият владетел бил пренесен след последната си битка срещу Мордред. Там той оздравял и получил безсмъртие. Според митът Артур ще се завърне в тежки времена за Англия.

Авалон за първи път се споменава в книгата "Historia Regum Britanniae" (История на британските крале) от 1136 г. От тогава мнозина са се опитвали да локализират точното място на легендарния остров. Поставяли са го в Атлантическия океан, Средиземно море и дори в Южното полукълбо.

Една от най-популярните теории е, че Авалон е остров Ман, намиращ се между Англия/Уелс и Ирландия. На практика обаче няма никакви доказателства, че Ман е Авалон.


Според легендата Авалон е бил пълен с диви ябълки, лози и житни растения. Хората живеещи на острова не е трябвало да отглеждат нищо, те са се изхранвали от растящото в дивата природа, мястото е било идиличен рай. Самото име "Авалон" дори се свързва с прото-келтската дума "абал", която значи ябълка. На остров Ман растат много диви ябълки, но това достатъчно ли е, за да бъде свързан с Авалон?Отпътуването на ранения Артур и Моргана Ла Фей за Авалон, картина от Франк Уилям Тофам:


Друга популярна теория е, че Авалон е Гластънбъри в южна Англия. Това не е остров, а град, но той е издигнат над околните земи. В миналото около Гластънбъри е имало множество блата и мочурища и той много е приличал на остров. До него единственият път е бил от наредени дървени дъски.


До 1539 в Гластънбъри се намира едноименното абатство, днес то е място за туристически посещения заради връзката му с ранното християнство в Англия и заради предполагаемата му връзка със сагата за Артур. Твърди се, че абатство Гластънбъри е основано лично от библейския персонаж Йосиф от Ариматея. През 1190 монасите обявяват, че при тях се намират гробовете на крал Артур и съпругата му Гуиневир. Те били намерили кръст с надписи потвърждаващи думите им. Много вероятно е обаче това да е измислено твърдение целящо привличането на поклонници и любопитни посетители.Скица на надписите на кръста, който монасите от Гластънбъри били намерили. Според повечето историци, той е изфалшифициран от самите "божии слуги", целящи да съберат пари за ремонт на манастира.


Според друга теория, Авалон въобще не е реален остров, поне не на нашата земя. Той се намира някъде отвъд нашия свят, в света на мистичното. Във Великобритания се е смятало, че островите са портали, през които душите на умрелите преминават в отвъдното.Трети смятат, че Авалон е просто "похристиянчена", "поагличена" версия на много по-стара легенда - тази за Емейн Аблах (Emain Ablach). В ирландския фолклор това е остров описван почти като рай на земята. Той бил покрит с диви ябълки, а древните келти са смятали тези плодове за лечебни, на Емейн Аблах са лекувани всякакви рани с тях. Впрочем остров Ман е смятан от някои и за Емейн Аблах, отново заради ябълките растящи на него. Така че, може да се направи една силно спекулативна връзка Емейн Аблах = остров Ман = Авалон.

И така, къде е Авалон? Може би не ни е писано никога да разберем, а може би така е по-добре - да си остане една красива легенда.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар