19 септември 2017

Какво е радиестезията

Шесто чувство, което в някои го има, в други не? Измама и самозаблуждение? Умение, което всеки може да развие? Паранормална способност? За радиестезията има много обяснения, но какво всъщност представлява тя?

Това е способността да се открива вода, само като се мине над нея с чепата пръчка или с багети. Някои дори отиват по-далеч - те търсят не само вода, ами природни ресурси и закопани съкровища.

По-новият вариант на радиестезията използва две метални пръчки (багети) във формата на буквата Г. Държите по една във всяка ръка и пръчките са насочени наред. Ако багетите се кръстосат, то там има вода (поне така твърдят радиестезистите).


Друг вариант е да използвате чепата пръчка. Това е по-лесно за направа, просто отсечете клонче с две разклонения и го окастрете. Пръчката се държи права за двете разклонения, ако върхът се насочи надолу, значи там има вода.


Радиестезията е старо занимание, според някои, една скална рисунка на 8000 години показва как човек търси вода с помощта на раздвоена пръчка. Може обаче просто ние да интерпретираме така това изображение и всъщност древния художник да е вложил друг смисъл.


Нека разгледаме теориите опитващи се да обяснят радиестезията. Някои мислят, че това е паранормален феномен подобно на телепатията, гледането в бъдещето, телекинезата и т.н. Просто някои хора имат тази дарба.

Други търсят рационално обяснение. Течащите подземни води създават индукционно поле и ние го улавяме без да го осъзнаваме. Пръчките в ръцете ни просто ни помагат да покажем, че сме усетили нещо.

Трети мислят, че всичко е самозаблуда. На практика навсякъде под земята има вода, просто е на различна дълбочина (дори и в пустините, но там ще трябва да се сондира с километри). Така че пръчките произволно посочват някое място, но и да беше посочено друго, вероятно пак щеше да се открие вода.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Единственият човек, който е бил през живота си и джудже и гигант

Няма коментари:

Публикуване на коментар