13 септември 2017

Засечени са периодични радиосигнали от далечна галактика

Breakthrough Listen е проект стартиран през юли 2015. Целта му е за едно десетилетие да "преслуша" 100 000 от най-близките звезди и 100 от най-близките галактики за извънземни сигнали. Основна движеща сила зад проекта е руският милиардер Юри Милнер. Да, има и такива руснаци - които мечтаят да срещнем извънземен разум, а не да си купят някой известен английски футболен отбор или пък да окупират съседните страни.

Във връзка с този проект учените от университета в Бъркли от една година използват радиотелескопа Грийн Банк в Западна Вирджиния, САЩ. През август те обявиха, че са засекли нещо изключително интересно - 15 бързи радио сигнала идващи от галактика-джудже намираща се на 3 милиарда светлинни години от нас. Така наречените "бързи радио сигнали", познати още и като "мигновени радио избухвания" са феномен, който вълнува учените от няколко години. Ето предишни статии в "Мистерика" посветени на тях (в хронологичен ред):

Мигновените радио-избухвания - естествен феномен или сигнал от извънземни?

Мистериозен космически сигнал уловен в реално време

Доказателство за извънземни сигнали от Космоса?

Продължение на темата за странните сигнали

В повечето случаи обаче няма никаква закономерност кога и от къде ще дойде поредния сигнал, те изглеждат напълно случайни. Именно затова настоящото откритие е толкова важно - всичките сигнали идват от едно място. Освен това новозасечените сигнали са на честоти, на които досега не са засичани бързи избухвания.

Източник

Първото мигновено радио избухване е засечено през 2007, тази година се навършват 10 години от появата им, колко ли време ще трябва още да се мине преди да разберем какво (или кой) ги причинява?

Снимка на радио телескопът Грийн Банк:


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Открити са 4 "Земи" в близка звездна система
3 неразрешени марсиански мистерии (ВИДЕО)

Няма коментари:

Публикуване на коментар