12 август 2017

Изчезвания в долината на смъртта: Пол Байрън Уипки

Една от най-успешните поредици се завръща макар и само с няколко статии - поредицата посветена на изчезванията.

Долината на смъртта се намира в Калифорния, САЩ и заема 7 800 кв. км. Това е сурово и опасно място. На 10 юли 1913 тук е измерена невероятната температура 56.7° по целзиий! И въпреки опасностите, а може би именно заради тях, всяка година огромен брой туристи посещават Долината на смъртта. С мястото са свързани и редица изчезвания.

Едно от първите такива е от 1958. Пол Байрън Уипки е 26-годишен армейски пилот с чин първи лейтенант. На 10 юли 1958 (точно четиридесет и пет години след споменатия по-горе температурен рекорд! Случайност?) той казва на висшестоящите офицери, че ще излезе за малко от базата им във Форт Орд за едно бързо питие в близкия град. Едва няколко часа по-късно, Пол ще бъде забелязан на стотици километри от това място, в Мохаве Калифорния, където се чекира в един мотел. На следващия ден купува 15 галона с газолин, повече никой няма да го види жив след това. 5 седмици по-късно ще открият колата му в отдалечен регион на Долината на смъртта. Това е на 400 мили от базата му във Форт Орд. В автомобила са намерени куфар и лични вещи, но не и самия Уипки.

Странно, но армията бързо определя случая просто като самоотлъчка, дезертьорство. За тях случая е разрешен - изоставил е автомобила си и е започнал да скита из пустошта докато умре (тяло никога не е намерено!). Нещо повече, още преди да намерят колата на Уипки, още в първия ден след изчезването му, е издадена заповед да бъдат събрани останалите в базата принадлежности на Пол. Сякаш са били много на ясно, че няма повече да се появи жив.

Семейството на изчезналия смята, че армията добре знае какво е станало с Уипки и прикрива случая. След години брат му Карл Уипки ще поиска информация от ФБР чрез "Актът за достъп до информацията", но ще получи отговор, че всички документи по случая са унищожени още през 1977.

Теории за това изчезване не липсват. Според някои Уипки не е просто пилот, ами е бил и таен агент, който е научил твърде много. Затова е бил ликвидиран. Други смятат, че е бил част от военен експеримент - може би с невротичен газ или радиация. Изчезнал е, за да се прикрие този неморален опит с живи хора. Не липсват и такива, които мислят, че в изчезването на Пол са намесени извънземните. В теорията за експеримента може и да има някаква истина, малко преди да изчезне по цялото тяло на Уипки започват да се появяват черни лунички и брадавици, освен това често се оплаква, че не се чувства добре, проявява нервност. Извадени са му и много от зъбите. Това дали има връзка с изчезването му?

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Снимки и изчезвания: Тара Калико и Майкъл Хенли
Снимки и изчезвания: Джони Гош
Снимки и изчезвания: Лизан Фроун и Крис Кремърс

Няма коментари:

Публикуване на коментар