10 август 2017

Чикагският фантом - измама?

Преди около три месеца започнаха да се разпространяват истории за видяно странно летящо същество в Чикаго. Отразих поне 4-5 такива случая. Ето линк към един от тях:


Още тогава постепенно взех да се съмнявам в достоверността им. Как за толкова време, в такъв голям град, никой не успя да снима съществото? Освен това повечето истории са публикувани първо в един и същи сайт - Phantoms and Monsters.

Ето обаче, че се появи материал и в уважавания вестник Chicago Tribune. И съвсем не е изненада, че материалът е скептичен. Журналистът писал статията е подходил все пак сравнително обективно - интервюирал е Лон Страйклер, админа на Phantoms and Monsters. Но е открил поне едно несъответствие - няма подадени сигнали в полицията, както се твърди. На практика всичко с този фантом намирисва на скалъпена история, макар и доста забавна.

Лон Страйклер на свой ред е реагирал като ужилен на тази скептична статия, заклеймява това "несериозно отношение". Веднага е пуснал и поредната "изпратена му от читател" история и е приложил .... рисунка. (Източник)


Това почти окончателно ме убеди, че всичко вероятно е измислица....ясно на кой. Което е жалко, от години ползвам Phantoms and Monsters като надежден източник, но май не е толкова благонадежден. Явно когато играят пари, хората се изкушават да пишат сензации (Лон е споменавал, че частично се издържа от приходите от реклами от сайта). От тук нататък статиите от този американски блог вероятно силно ще намалеят. Да, има забавни истории, но повече ми харесват по-малко сензационните, но с по-голяма доза на истинност (макар че за нищо няма гаранция).

И друго - Мистерика не е източник на приходи за мен, въпреки рекламите. Затова имам свободата да пиша каквото си искам и както си искам (читатели ми правят забележка, че много съм псувал в една статия :D ), без да ме е страх, че така ще разочаровам някой и той/тя ще спре да чете блога.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
За почитателите на "Досиетата Х": "Supernatural"

Няма коментари:

Публикуване на коментар