13 август 2017

Градушката убила 1000 човека

100 годишната война е серия от конфликти между Франция и Англия започнали през 1337 заради спор относно френския престол. Завършва 116 години по-късно през 1453.

В началото на войната главно действащо лице е английския крал Едуард III, който активно се опитва да завземе Франция. През октомври 1359 той преминава Ламанша и акостира във Франция с армия от 10 000 човека. Французите обаче отбягват всякакви директни сблъсъци на открито и се крият зад дебелите крепостни стени на градовете. Англичаните плячкосват каквото намерят из провинциите.

На 5 април 1360 Едуард достига Париж, но Шарл V, синът на френския крал и бъдещ владетел, не излиза в открита битка, а се притаява зад защитните съоръжения. След като не успява да пробие защитата на френската столица, Едуард се насочва към град Шартър, който обаче също е добре укрепен.


Англичаните си правят своя лагер в голата равнина край Шартър. На 13 април, велики понеделник, внезапно се разразява страховита буря. Температурите падат драстично, гръмотевиците следват една след друга, започва да се сипе и градушка, духа страшен вятър. Светкавици убиват на място двама английски командири, което не е толкова голяма изненада, вероятно са били покрити с тежки железни брони и са привлекли електричеството. Обикновените войници и конете обаче изпадат в паника, всички започват да тичат търсейки прикритие, много хора и животни са изпотъпкани. Общо заради тази страховита буря загиват около 1000 човека и 6000 коне.

Събитието е увековечено в следното английско стихче:

Thus arm’d fierce Edward did his Troops advance
Resolv’d to Wast ye Stubborne Realm of France
But Gracious Heaven stops his enraged Hand
And loudly pleads in Thunder for the Land
Edward obeys his Great Creator’s Will
To yield to Heaven is but to Conquer still

По време на бурята Едуард е коленичил на земята и се моли, той е убеден, че тази стихия му е пратена от небесата. Веднага след като времето утихва, той се заема да сключи мир с Франция. Той е подписан на 8 май 1360 г. Англия се отказва от претенциите си относно френския престол, но получава територии в северна Франция. Французите освен това плащат значителна сума, за да бъде освободен техния крал Жан II Добрия, който е пленник в Англия.

Мирът издържа 9 години, преди отново да се подновят бойните действия. Франция обвинява Едуард, че не спазва договореното.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Ричард Лъвското Сърце
Древните индианци са имали пластмасови бутилки

Няма коментари:

Публикуване на коментар