30 юли 2017

Има ли яснота относно последните странни космически сигнали?

На 17 юли разместих предварително подготвените статии в блога, за да излезе по-напред тази, поне за мен извънредна новина:

Аресибо е получил странен извънземен сигнал

Цитат:

Опасявам се обаче, че в типичен научен стил, учените глави отново два месеца ще анализират резултатите и ще ги умуват.

Ето, че вече се минаха две седмици и яснота на практика няма. Подразнен от поредното "учено мълчание" успях да издиря в Туитър един от астрономите участвали в новото преслушване на звездата Ross 128. Директно го попитах какво са намерили....отговор не получих. Поне можеше да каже, че още не е приключил анализа, а умното тъпо копеле просто мълчи.След няколко дни все пак научният екип пусна кратко изявление:

"След внимателен анализ на наблюденията, които направихме миналата неделя от обсерваторията Аресибо, телескопа ATA на SETI института и телескопа Грийн Банк на SETI Бъркли, ние сега сме сигурни за източника на Странния (!) сигнал. Най-доброто обяснение е, че това са трансмисии от един или няколко геостационарни сателити. Това обяснява защо сигналите се появяват само при наблюдение на Ross 128; звездата е близо до небесния екватор, където са разположени много сателити. Този факт все още не обяснява силната дисперсия (диагоналните линии на фигурата). Възможно е те да са причинени от многократни отражения, но ние ще имаме нужда от повече време, за да проучим тази и други възможности."Източник

Гадни нещастници! Това не е научно изявление, това не е дори изявление на скептици (хора, които се съмняват във вероятността извънземните да стоят зад този сигнал, но остават с отворен ум за всички възможности). Това е изявление на отрицатели! Хора, които правят нарочен опит да насадят едно конкретно обяснение, без значение дали е вярно или не. Текстът е изграден по класическата структура на материалите писани от отрицатели. Започва с категоричното "ние сега сме сигурни за източника на сигнала". От къде идва тази сигурност, че сигналите са предизвикани от земни сателити? От това, че "това е най-доброто обяснение". Чакай малко! Не винаги "най-доброто" обяснение е и най-вярното. Едва в края на текста тези учени веселяци признават, че не всичко разбират и дори има и други възможности (естествено не смеят да кажат какви, не смеят да назоват по име извънземните).

А аз все повече се замислям, че около този сигнал има нещо странно, учените (и властите) са наясно с това и нарочно водят кампания за замазване и омаловажаване. Изявлението на учените съм го взел от сайта Gizmodo. Журналистът подготвил статията също се включва усърдно в отричането, ето как завършва материала:

"Ясно, това са сателити. Не извънземни. Точно както казахме."

Или е пълен идиот или е продажник. Учените си признават накрая, че някои неща не са изяснени и има и други възможности, освен сателитите, но не - сателити били, точка по въпроса.

Може би сте усетили от думите ми, че леко се ядосах, това е защото отдавна ми е писнало от скептичните им простотии. Надявам се поне вие да не се ядосате, ето ви едно видео като бонус за това, че дочетохте целия материал до края. Често пъти на снимки и видео клипове се появяват едни странни сфери. За тях има много обяснения - от прашинки и насекоми до непознати земни форми на живот, духове и дори мини-НЛО. Никога обаче до сега не бях виждал две различни на цвят слепени сфери!

Няма коментари:

Публикуване на коментар