29 юли 2017

Единственият човек, който е бил през живота си и джудже и гигант

Това е уникален случай в медицината. Адам Райнер се ражда през 1899 в Грац, Австрия. Родителите му са с нормална височина, както и полу-брат му. Малкият Адам обаче се развива бавно. Слаб и крайно нисък, на 18 години той е едва 122 сантиметра! Лекарите го класифицират като джудже. Това го спасява от военна служба, ако го бяха взели в армията, той щеше да участва в Първата световна война, макар и в края ѝ. Всеки друг би се радвал, но не и Адам, той е разочарован, защото много е искал да бъде войник. След 2 години повторно се пробва да постъпи в армията, но е пораснал едва с няколко сантиметра и отново не го одобряват, макар цялостното му здраве да е добро.

Адам през младите си години:


Когато обаче Райнер навършва 21 години, се случва нещо странно. Обикновено около тази възраст хората спират да растат на височина (започват на дебелина ;) ). При Адам обаче внезапно се отключва растежа. За едно десетилетие, той надхвърля 2.20 метра, почти двойно увеличава височината си! Всъщност никога не спира да расте, чак до смъртта си. Докторите му откриват амромегалия, болест при която тялото произвежда свръхколичество от хормона на растежа. Изглежда тя е причинена от тумор в хипофизната жлеза.

Адам като гигант:


Има поговорка "всяко зло за добро", но в случая с Адам Райнер е по-правилно да се каже "едно добро за 100 зли". С големия ръст идват и здравословните проблеми. Болки в ставите, чести главоболия, затруднено придвижване и т.н. През 1930 лекарите предприемат операция, но тя не помага, макар някои да твърдят, че растежа се е забавил леко. Според други сведения състоянието на Адам дори се е влошило след операцията.

След няколко години Райнер загубва изцяло зрението си в дясното око и слуха в лявото си ухо. Не е можел да се държи на краката си, до края на живота си е прикован на легло. Умира в болница на 4 март 1950 на 51 години. Има известни разминавания в това, колко е бил висок тогава. Според едни източници Адам умира с височина 234 сантиметра, а според други 239. Смята се, че е един от най-високите мъже живели някога на Земята.

Източник

Внимавай какво си пожелаваш. Съдбата обича да си прави такива шеги. Сигурен съм, че малкият Адам много е искал да е висок. Бил е разочарован, че не са го взели в армията. Вероятно връстниците му са го обиждали на "джудже". Представям си го как е стоял самотен в тъмното и със все сърце се е молил да порасне. Е, молбите му са били чути...от дявола.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Реална снимка: арестувана жена с черни очи

Няма коментари:

Публикуване на коментар