22 юли 2017

Изчезвания от превозни средства: Луи Лепренс

В Mysterious Universe има нова статия, която ще ми послужи за поредната група статии посветени на изчезванията. Тя разказва за хора последно виждани на превозни средства - самолети, влакове, автобуси. Първият случай е посветен на Ди Би Купър, но за него вече съм писал тук:

Случаят "Д.Б. Купър"

Затова преминавам директно към следващата история - тази на френския изобретател Луи Лепренс (на снимката).


Лепренс е един от пионерите на подвижните фотографии тоест на това което днес е познато като видео. Имайте в предвид, че той се е занимавал с това в края на 19 век! По това време в България все още масово се е ходило с цървули, придвижването е ставало основно с каруци теглени от коне или магарета, а върхът на техническия прогрес са били няколкото железопътни линии по които едва-едва са пуфтели парни влакове (мисля, че по това време е имало точно две линии: Русе-Варна и започнатата от барон Хирш железопътна линия в южна България).

На 16 септември 1890 Луи посещава своя брат в град Дижон, след което се качва на влак, за да се прибере в къщи. Той обаче никога не е видян да слиза от влака. Когато композицията стига до крайната си гара, няма следа от Лепренс, нито дори от багажа му. Много хора са го видели да се качва и влиза в купето си, но никой не го е видял да излиза. Купето му е празно, а прозорецът е затворен и дори заключен, затова няма как да е скочил в движение.

Веднага тръгват спекулации, че Лепренс и убит, а тялото му някак си е изнесено от влака. Явно още преди повече от век конспирациите са на мода. Някои смятат, че Луи е ликвидиран заради научно-развойната си дейност, така както днес упорито се говори, че убиват всички изобретатели занимаващи се със свободна енергия, телепортация и т.н. Не е лъжа, че след изчезването на Лепренс, някои хора много "намазват" като представят някои открития за свои. Примерно прословутият Томас Едисон патентова 16 лещовата камера.

Друг версия е, че изобретенията нямат нищо общо с изчезването и евентуалното убийство на Луи Лепренс. Той е бил сравнително заможен. След като официално го обявяват за мъртъв, един негов роднина наследява добра парична сума. Дали този човек няма пръст в цялата работа?

И все пак, как е изчезнал от движещ се влак без никой да разбере!?

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар