19 юли 2017

Катемако - световната столица на магиите

В момента една от книгите, които чета (защото аз чета няколко паралелно, не чакам да свърша една, за да почна друга) е "25 легендарни съкровища" от Пиер Белмар и Жан-Франсоа Намия, предполагам сте се сетили, че авторите са французи.

От една страна книгата ми харесва с това, че не е сензационна и изпълнена с измислици (няма да прочете глава от рода на "съкровищата на Атлантида"), но от друга ми идва малко суховата.


Настоящата статия обаче няма да е ревю на тази книга, а ще разкаже за един мексикански град, за който за първи път научих от нея.

В главата "Розовото съкровище" се разказва за това как един френски химик открива, че в затънтено мексиканско село вирее едно рядко цвете, което е високо ценено във фармацевтичната индустрия. Той успява да убеди селяните да отделят част от градините и нивите си, за да отглеждат този, както го наричат местните жители, "бурен" (те освен картофи и боб нищо друго не признават за полезно растение). Цялата история е като приказка, селото се замогва, дори за първи път в историята му е прокарано електричество до него. Французинът пита кмета къде след фабриката ще прокарат ток, ето какъв е шокиращият отговор:

- Обсъдихме го в общинския съвет и всички сме единодушни: до гробището, за да го осветяваме нощем.

Марсел (французинът) не може да продума от очудване, но кметът му обяснява, че близо до Лос Аламос е градчето Катемака, което може да бъде наречено световна столица на магиите. Всяка година знахари, шамани, некроманти и прочее екзорсисти от цяла Америка и дори от останалите континенти се събират в него да служат черните си литургии и да призовават демони от всякакъв род. Не стига това, ами за ритуалите си се нуждаят от трупове, те обикалят из района и ги задигат от гробищата... И кметът широко се усмихва:

- Благодарение на вас вече няма да ни крадат мъртвите!

Стана ми интересно относно тази "столица на магиите" и реших да потърся повече инфо. Оказа се, че текста в книгата е пълен с грешки и неточности. Първо потърсих "Катемака", но намерих само един единствен резултат! Това бе PDF документ на сръбски посветен на Санта Муерте. Ако ви се чете, можете да го изтеглите от тук:

„Наша пресвета смрт“: Феномен култа Свете Смрти у Мексику

Аз самият съм обръщал доста внимание на тази нова религия в "Мистерика Дейли":

Санта Муерте - култ към Смъртта в Мексико

Санта Муерте се разпространява в Австралия

Как еволюира култа към Санта Муерте

Поради липса на повече резултати, реших, че "Катемака" не е правилното име на града. Пробвах с различни разновидности и в крайна сметка открих как наистина се казва - Катемако (Catemaco). Оказа се, че там не се събират само некроманти и почитатели на демоните, а и много хора занимаващи се с бели магии.

Селището Катемако е основано през 1774 година, а през 1966 е обявено за град. Има към 30 000 жители. Още преди идването на испанците, тук са се провеждали магически ритуали от местните индианци. Тук са живели и мистериозните олмеки, на тях съм посветил тази статия:

Загадъчните Олмеки

В днешно време магиите представляват пъстра смесица от древни ритуали, католически обреди и какво ли още не. Основно магьосниците са мъже, наричат се "брухос" (brujos). Смята се, че магическите енергии идват от едноименното езеро Катемако и планината Моно Бланко.
Всяка година в града се стичат хиляди туристи, които си купуват тениски и сувенири. Те оставят в местната икономика към 3 милиона песос (50 000 долара). Някои от посетителите обаче сериозно търсят магическа помощ. Търсят се както "бели", така и "черни" магии. Първите са по-разпространени, но вторите са по-скъпи. Идвали са дори политици търсещи помощ от някой магьосник. Един от местните управници преди време се е опитал да издейства от правителството в града да се открие училище за магьосници. Засега петициите му нямат резултат.

През последните години все повече хора без никакви дарби се правят на лечители, екстрасенси, гледачи на таро, шамани и т.н. Те гледат да изкарат лесни пари от наивните туристи. Шаманите претендиращи да са истински, често имат разправии с тях, а понякога и помежду си. Също така скандал предизвикват и тези, които принасят животни в жертва по време на техните си ритуали. Това не се одобрява от организациите борещи се за правата на животните.

Източник

От любопитство реших да направя търсене в Гугъл за "Катемако НЛО". Оказва се, че има случаи на наблюдавани странни небесни обекти в близост до града. Направо си е аномална зона. Добавям Катемако към моя списък със забележителни места, които обаче едва ли някога ще посетя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар