18 юли 2017

Хора изчезват, двойници се появяват: Никълъс Бъркли

Този трети случай от поредицата е най-скорошен, но и най-малко загадъчен. Въпреки това, той също представлява интерес.

13-годишният Никълъс Бъркли излиза на 13 юни 1994 да поиграе малко баскетбол с приятели в Сан Антонио, Тексас, САЩ. След това, той се обажда от уличен телефон на брат си, с молба да дойде го вземе, но брат му отказва. Това е последният път, когато някой се чува с него, Никълъс сякаш потъва в дън земя.


Първоначално се е мислело, че момчето просто е избягало. Никълъс е бил агресивен и с проблемно поведение, задигал е от магазините, биел се е и т.н. Всъщност преди изчезването си, той е трябвало да се яви пред съда за непълнолетни заради поредната си противообществена проява. Преди се е случвало да забегне от дома си за известно време, но винаги се е връщал, особено като привърши парите. Този път обаче това не се случва. Появяват се слухове, че вероятно е убит, като някои твърдят, че убиецът е брат му.

Тогава, през октомври 1997, майката на Никълъс е посетена от властите, които ѝ казват, че синът ѝ вероятно е открит в Линарес, Испания. Това е младеж с външна прилика, който сам твърди, че е изчезналият. Карол, сестрата на Никълъс, заминава за Испания, където потвърждава, че това е брат ѝ, въпреки някои очебийни разлики. Младежът говори английски със френски акцент, все едно това не е родният му език, освен това цветът на косата и очите му е различен. "Никълъс" обяснява лесно това. Той бил отвлечен от международна мрежа педофили, които го държали в плен в продължение на години. Те използвали химикали, за да променят косата и очите му, за да го изтезават и да го направят неразпознаваем.

Въпреки физическите и личностните разлики, семейството приема младежа. Той заживява с тях и дори сякаш си възвръща някои от загубените спомени. Има обаче и хора, които продължават да се съмняват - като брат му Джейсън и частния детектив Чарли Паркър. Първоначално Паркър е привлечен като консултант към една документална програма посветена на изчезването и намирането на Бъркли. Той сравнява стара снимка на Никълъс и на младежа дошъл от Испания и установява, че ушите им са различни. Това го кара да се заеме сериозно с разплитането на мистерията. В крайна сметка успява да издейства от съда да се направи ДНК-експертиза, която установява, че настоящият "Никълъс" не е старият Никълас. Тогава младежът е принуден да признае истината.

Оказва се, че това е Фредерик Бордин, известен измамник, който до онзи момент е успявал да приеме самоличността на над 500 деца от целия свят и да търси облаги от родителите им. На властите е известен като "Хамелеона". Българските телефонни измамници ряпа да ядат, не могат да го стигнат по постижения в маменето.

Бордин е осъден на 6 години за измама, но след излизането си от затвора ще се върне към старата си "професия" и ще приеме идентичността на поне още две изчезнали момчета. Накрая ще се ожени, ще има деца и ще се откаже от престъпния си начин на живот.

Фредерик Бордин:Странното е, че дори след разкриването на истината, семейство Бъркли продължава още известно време да настоява, че това е техният изчезнал син. Дори се опитва да го задържи при тях, въпреки че е подсъдим. Това води до една упорито разпространявана теория относно какво се е случило с истинския Никълъс - че той е убит от собствения си брат и семейството е прикрило убийството.

Никълъс и Джейсън никога не са се разбирали, често са се карали и били. Възможно е Никълъс да се е прибрал у тях и да се е скарал с брат си за това, че Джейсън е отказал да го вземе с колата. В пристъп на ярост по-големият брат убива Никълъс. Джейсън е употребявал и наркотици. Семейството е било изправено пред възможността да загуби и двамата си сина - единият мъртъв, а другия в затвора. Затова решава да спаси поне Джейсън като прикрие престъплението. За тях появата на имитатора Бордин се явява като удар от лотарията. Може би затова толкова упорито настояват, че младежът от Испания е техния изчезнал син. Щом е жив, няма как да е убит от Джейсън.

Самият Бордин също налива масло в тази теория. Той казва, че никой от семейството не е вярвал и на една дума, която казва, но въпреки това са се правили, че му вярват. Сестрата Карол, когато дошла в Испания, била направила всичко възможно да го подготви за живота в ролята на Никъкъс. Тя му показвала снимки, примерно "това е моята дъщеря, твоята племенница, помниш ли я, запомни я". По думите на самия Бордин:

"Тя не вярваше и за една секунда, че аз съм нейния брат. Тя реши, че аз ще бъда нейния брат. Те са го убили. Някои от тях са го направили, някои от тях са го знаели и някои от тях са предпочели да го прикрият. Не се притеснявах вече, че истинският Никълъс ще се прибере и измамата ми ще бъде разкрита."

Семейството естествено отрича тези обвинения, твърди, че са се поддали на ловката измама на Бордин. Въпреки това остават съмненията, че Джейсън е убил брат си. Той обаче умира от свръхдоза кокаин преди да си признае.

Цялата тази история дълго време е предъвквана от медиите. През 2010 френският режисьор Жан-Пол Салом дори заснема филм по случая, удачно наречен просто "Хамелеонът".

Дали обаче наистина Никълъс Бъркли е убит от брат си? Все още има време да се разбере истината. Има живи роднини, които вероятно знаят какво е станало. А и може да се намери тялото му.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
За почитателите на "Досиетата Х": "The Fall"
За почитателите на "Досиетата Х": "Criminal Minds"
За почитателите на "Досиетата Х": "Bones"

Няма коментари:

Публикуване на коментар