16 юли 2017

Хора изчезват, двойници се появяват: Боби Дънбар

На 23 август 1912 семейство Дънбар от Луизиана отива на риболовен пикник на едно езеро намиращо се на 25 мили от дома им. Семейството се състои от бащата Пърси, майката Леси и братчетата Боби и Алонсо. Малко след като обядват, 4-годишният Боби внезапно изчезва. Полицията е уведомена незабавно и започва масивно издирване. Открити са стъпки водещи към една близка железопътна линия, където те прекъсват.

Боби (най-отпред в ляво):


Няколко месеца по-късно, през април 1913, мъж на име Уилям Уолтърс е спрян от полицията в Мисисипи. С него е малко момче, което много прилича на Боби Дънбар. Уолтърс обаче твърди, че детето се казва Чарлс Брус Андерсън и той тъкмо го е водел към майка му Джулия Андерсън. Полицията обаче не му вярва, скоро пристигат и родителите на изчезналия Боби, които веднага казват, че това е сина им, макар момчето да се държи така все едно не ги познава. Въпреки това полицията дава това дете на Дънбарови. Майката в последствие ще твърди, че дори е разпознала белег и луничка на тялото на момчето, които ги е имало и преди. Това доста убеждава властите, че това наистина е малкият Боби.

Междувременно идва и споменатата по-горе Джулия Андерсън, която потвърждава версиятая на Уилям Уолтърс, че момчето не е никакъв Боби, а нейния син Чарлс. Властите са разколебани, затова правят експеримент. Нареждат 5 момчета едно до друго, сред тях е и Боби/Чарлс. Джулия обаче не успява да го разпознае и това предрешава по-нататъшното развитие на нещата. Съдът окончателно отсъжда, че момчето е Боби Дънбар, а Уилям Уолтърс получава доживотна присъда за отвличане.

Целият процес е истинска сензация в Америка по онова време. Появяват се много свидетели от Мисисипи, от мястото където живее Джулия, които твърдят, че момчето е именно нейния син и той живее там от много време, още от преди да изчезне Боби Дънбар. Това не трогва съдията. Уилямс ще умре в затвора, а Джулия ще стане медицинска сестра, през целия си живот ще твърди, че детето ѝ е несправедливо отнето.

Снимка на Боби от преди да изчезне (в ляво) и след "намирането", според мен не си приличат много, но и фотографиите са с лошо качество:


Постепенно намереното момче ще приеме името Боби Дънбар и особено с избледняването на детските спомени, ще повярва, че е синът на Пърси и Леси Дънбар. Ще се ожени и ще има 4 деца, ще изживее пълноценен живот и ще почине през 1966. Съмненията обаче ще останат и след неговата смърт. Затова през 2004 една от внучките на Боби ще поиска да ѝ се направи ДНК-тест, които да бъде сравнен с ДНК-то на наследниците на другия брат от фамилията Дънбар. Ще се окаже, че нямат никаква кръвна връзка, "Боби Дънбар" не е част от фамилията. Това обаче само още повече задълбочава загадката. След като намереното момче не е Боби, какво се е случило с истинския Боби?

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар