11 юли 2017

Древните индианци са имали пластмасови бутилки

Нещо много интересно, което за пореден път доказва, че "новото е добре забравеното старо". Според учени индианците живели в Калифорния са си правили пластмасови бутилки. Е, те не са изглеждали като днешните гъвкави шишета, в които продават двулитрови бири или кока-кола, имали са доста по-груб вид. Индианските бутилки са правени от битум (на снимката), дериват на петрола.


Калифорнийските племена са познавали две форми на битума. "Малак" е мек битум процедил се от дъното на океана и изхвърлен на брега и твърдия "уокьо" от залежите на сушата. Ползвали са и двата вида и то не само за направа на шишета, ами и за димни сигнали, поправка на стрели и т.н.

Пластмасово шише направено от изследователи от университета в Калифорния по старите индиански методи:


Тук идва лошата част от историята. Археологическите проучвания отдавна са установили, че при индианците живели в Калифорния преди идването на Колумб е имало силно влошаване на здравето. Последни изследвания свързват това именно с пластмасовите бутилки. Битумът съдържа полициклични ароматни въглеводороди, които причиняват рак, хормонален дисбаланс, затруднен растеж и др. Индианците не са знаели това и са се тровели сами. Но не си мислете, че днес сме много по-умни - поемаме своята доза ароматни въглеводороди чрез тютюнопушенето и вдишването на изгорели газове от колите. Често при промишлената обработка на храната също се използват тези съединения. А и днешните пластмасови бутилки не са съвсем безопасни. Затова ползвайте стъклени шишета винаги, когато можете.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Рио Де Ла Плата - река, море или залив
Портали към други светове: портали в Перу
За натрупването и изчезването на знания

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-популярни (последни 7 дни)