06 юни 2017

Изглежда змиите ловуват на групи

Винаги досега се е смятало, че змиите са ловци-единаци, всяка е сама за себе си и те не координират действията си. Когато все пак няколко змии преследват една и съща плячка, се е считало от учените, че това е случайно - просто се е случило те да са на едно и също място и всички се втурват след жертвата. Като например в долното клипче, на което змии преследват гущер, как да не си помислиш, че действията им са координирани, колкото и да го оспорват учените. В клипчето гущерът все пак има късмет и се отървава.Нови изследвания обаче са на път да разбият поредното закостеняло виждане сред научните среди.

Владимир Динец (Vladimir Dinets) е животински психолог (не знаех, че има такива) от Университета на Тенеси. Той е наблюдавал кубински бои (Chilabothrus angulifer) в националния парк Десенбарко дел Гранма (Desembarco del Granma) в Куба. Те ловували прилепи на входа на една пещера. Тези змии се притаяват по стените и чакат някой прилеп да прелети наблизо.Това, което Динец е видял е, че змиите не се разполагат произволно - на която където и падне, а гледат да са близо една до друга, за да има по-малък шанс един прелитащ прилеп да избяга. Това значи, че всяка змия взима в предвид позициите на другите змии, което пък на свой ред значи, че тези животни са способни на по-комплексно поведение и преценка. Ученият е установил, че така винаги се хваща прилеп от някоя змия. В няколкото редки случаи, в които Динец е наблюдавал единични ловци, често пъти змията си е тръгвала без да хване нищо.

На науката са известни около 3600 вида змии. Колко от тях обаче могат да координират действията си ще трябва тепърва да се установява.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Учени са създали оси с червени очи!
За първи път! Снимка на "Бамби" хранеща се с човешки останки

Няма коментари:

Публикуване на коментар