05 юни 2017

Портали към други светове: какви ги вършат с Големия адронен колайдер

Големият адронен колайдер е ускорител на елементарни частици, който се намира в института ЦЕРН в Швейцария, официално е открит през септември 2008. Почти веднага с него започват да се свързват редица конспирации и твърдения. Той щял да разкъса тъканта на пространство-времето, ще сътвори Черна дупка на Земята или ще отвори портал към друг измерения. Съоръжението е дълго около 27 километра, намира се на няколко десетки метра под повърхността и вече спомогна за откриването на редица нови частици като бозонът на Хигс.

Една от най-дивите теории твърди, че през 2012 учените случайно отварят портал към друго измерение през който в нашия свят идва един библейски гигант известен като Нефилим. Той убеждава стъписаните хора да изключат ускорителя, за да им помогне да го направят още по-мощен. Действително някъде около този период съоръжението бе изключено за "ремонт".


Някои автори като Стивън Куейл (Stephen Quayle) твърдят, че не всичко, което може да дойде през портала ще е толкова добронамерено като споменатия нефилим. Според него има реална опасност в нашия свят да се намъкнат и кръвожадни демони с предпочитание към крехкото човешко месо.

Може да се поспори дали наистина са идвали или ще идват каквито и да било същества през портал отворен в ЦЕРН, факт е обаче, че от време на време над Големия адронен ускорител се повяват странни неща в небето. Туристи твърдят, че са виждали как сфера изчезва през портал във въздуха. Това се било случило през декември 2015, кадри от инцидента не са приложени. Има снимки обаче от друг реален небесен феномен:


В едно руско издание пък се твърди, че през 2009 ускорителят причинява "времева вълна", която води до прекъсвания на тока в Швейцария, предизвиква смущения в магнитния щит на Земята и дори телепортира един пътнически самолет от Боливия на Канарските острови. Всичко това било причинено от птица, която изпуснала филия хляб върху съоръжението. Как е станало това като колайдера е дълбоко под земята?! Ето заради такива глупости рядко вярвам на руски източници, макар да следя няколко руски сайта.

Този "небесен портал" почти сигурно е измама (компютърно генерирана графика):


Освен това Големият андронен ускорител все по-често е обвиняван за така наречения "Ефект на Мандела" при който много хора си спомнят едни и същи неверни неща. Такива "обърквания" винаги е имало и психолозите смятат, че всичко се дължи на несъвършената човешка памет - запомняме погрешно някои факти. Обаче през последните години случаите на "фалшиви спомени" станаха твърде много. Дали само така ни се струва, защото подобни истории лесно получават гласност чрез Интернет? Или наистина хората имам все повече неверни спомени? Според една теория верният отговор е второто твърдение и за това е виновен ускорителя на ЦЕРН, при всяко свое включване той разменя много от населението на Земята с техни двойници от някоя близка, почти идентична паралелна вселена. Пиша тази статия на 24 май в квартирата ми в София. Преди няколко дни с изненада разбрах, че денят е почивен. В спомените ми той е неучебен, но работен ден, сега ми е малко странно, че почивам, на тръни съм и все очаквам да се обади шефа и да ме пита защо не съм на работа. Дали това е спомен от някоя паралелна вселена, в която на 24 май се работи? Или е трик на несъвършената човешка памет? Може би съм в грешка заради 1 ноември, Денят на Будителите, който е неучебен, но работен ден (само не ми казвайте, че и на него не се ходи на работа).

Накрая ще обърна внимание на символиката свързана с Големия адронен колайдер и ЦЕРН. В института има статуя на божеството Шива, който е известен и като "Унищожителят". ЦЕРН на английски се изписва като CERN, а това са първите букви от името на Cernunnos, езически бог на подземното царство. Част от ЦЕРН се намира и в близкия граничен френски град Сен-Жени-Пуи (Saint-Genis-Pouilly). Pouilly идва от латинската дума Appolliacum, която значи "храм посветен на Аполон". Интересното в случая е, че сред местните хора се е запазил един мит от римско време. По тези земи древните римляни са имали солидно присъствие, ето една по-стара статия в Мистерика по този въпрос:

Странна римска находка в Швейцария

Според споменатия мит някога бог Аполон отворил портал към подземното царство. Той се намирал където днес се намира Големият адронен колайдер. Случайност?

Не си мислете, че само разни любители на конспирациите се притесняват от това, което може да направи най-големият ускорител на частици в света. Легендарният физик Стивън Хокинг също е изказвал свои опасения.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар