03 юни 2017

Портали към други светове: Онгс Хат

Отдавна не съм пускал тематични поредици, нали? Е, реших, че е време за три статии посветени на порталите към други светове. Първата ще е за една градска легенда, която почти сигурно е измислена (но историята си струва!), последната ще е за друга градска легенда, която звучи малко по-достоверно, а тази по средата ще е за конспирациите свързани с Големия адронен колайдер.

Онгс Хат (буквален превод - Шапката на Онг) е едно от многото изоставени градчета в Америка, намира се в щата Ню Джърси. Легендата разказва, че името идва от първия жител, който дошъл и построил колиба тук - Онг разбрал, че жена му има любовник и в яда си захвърлил скъпата си шапка. Около 1860 Онгс Хат е доста оживен град издържащ се благодарение на контрабандата и продажбата на алкохол на съседните области. Постепенно обаче селището запада и към 1930 е изцяло изоставено.

Онгс Хат щеше да е поредният неизвестен на никого призрачен град, ако не бе книгата "Ong’s Hat: The Beginning" от Джозеф Матини (Joseph Matheny), излязла през 2002. В нея се твърди, че през 1978 в градчето се заселил човек на име Уали Фард, член на таен култ известен като Мавританска православна църква на Америка (Moorish Orthodox Church of America). Преди да дойде в Ню Джърси той пропътува светът в изучаване на различни философии, магически практики и духовни техники - от Индия през Афганистан до Персия. Фард, освен ексцентрик е и доста обаятелен - заедно с него в Онгс Хат идва малка групичка съставена от момчета избягали от домовете си и две анархо-лесбийки.

Изоставена сграда в Онгс Хат:


Постепенно към сектата на Фард се присъединяват и още хора, включително и двама "луди учени" - Франк и Алтиа Добс, брат и сестра. Самите те са отгледани в друг култ в Тексас, който се е прекланял пред така наречените НЛО. Добс последно са работили в Принстън върху нещо известно като "когнитивен хаос". Според тази идея някои части в мозъка могат да отключат неподозирани функции като телепатия, лечебни сили и дори да спрат стареенето. Заради тези им "глупави изследвания", те са изхвърлени от университета.

В комуната на Фард двамата учени си изграждат нова лаборатория, в последствие с подкрепата на целия култ тук се основава "Института за хаотични изследвания". Още двама луди учени се присъединяват към групата - Харолд Актън и Мартин Каликак. Тук се извършват множество странни експерименти като използване на наркотици за отключване на менталните способности, електрически стимулации на мозъка и изграждането на странни машини.

Най-значимата от всички машини е "Яйцето" от която има няколко прототипа. Тя може да повишава вътрешната температура на човека и да лекува. При четвъртият вариант на машината обаче се появява неочаквана странна способност. При първият тест "опитно зайче" е момче с прякор Кит. Докато е в камерата на "Яйцето", той буквално изчезва пред погледите на всички. Появява се отново след 7 минути и е много развълнуван. Твърди, че е бил в друго измерение. След Кит и други посещават това странно място - там е пълно с растения, има и вода, но няма никакви хора.

Някъде по това време от близката военна база Форт Дикс изтича радиация, която застрашава живота и здравето на култистката общност. Сектантите решават да се преселят през портала в паралелния свят. Преди обаче всички да са се изнесли, властите надушват, че нещо странно се случва в Онгс Хат и го атакиват - загиват няколко души, а всичката техника, включително и "Яйцето" е конфискувана.

Авторът на книгата Джозеф Матини твърди, че тези събития са му станали известни от намерени от него документи. По-късно дори успял да интервюира един от оцелелите учени, който не е успял да се прехвърли отвъд и не е бил убит от правителствените агенти. Самият Матини не е с много добра репутация и според мнозина всичко е измислица.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:




Гробницата - машина на времето в едно лондонско гробище




Могат ли котките да посещават други измерения и да се телепортират?

Няма коментари:

Публикуване на коментар