26 май 2017

Банши на снимка

Тази снимка, дадена по-долу, предизвика сензация в индийските и пакистанските медии преди около седмица. Според някои писания тя е направена в Индия, а според други в Пакистан и това разминаване дава повод на някои скептици да твърдят, че фотографията е фалшива.

Първоизточникът на снимката е известен пакистански певец и композитор (Faakhir Mehmood). Той я е публикувал в своя фейсбук профил като задава и въпроса дали това е легендарното същество Чурейл. Добавил е, че снимката е направена в град Хайдерабат - може би точно от тук идва объркването дали фотографията е направена в Индия или Пакистан, ако въобще е реална. И в двете държави има градове носещи това име.


Чурейл / Чурел е женски демон или дух, обикновено на млада жена починала при раждане. Няколко дни след появата на фотографията в индийските / пакистанските медии, новината се появи и в западните сайтове. Интересно, те не използват името на съществото от индийския фолклор, ами директно определиха това призрачно момиче за Банши - жена-призрак в ирландската и шотландската митология. Ето как една и съща снимка се възприема по различен начин в различните културни области по света. За да не остана и аз по-назад, ще използвам нещо от нашия фолклор :D Това не е банши или чурел, това е надрусала се русалка изпълзяла от блатото си.

Източник

2 коментара:

  1. Ако трябва да я наречем с определение от нашия фолклор ,аз бих я нарекъл самодива :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не ли малко закъсняла за кукерския парад? :/

    ОтговорИзтриване