22 май 2017

Рио Де Ла Плата - река, море или залив

Рио Де ла Плата се намира на южния бряг на Латинска Америка, между Аржентина и Уругвай. За някои, включително за самите аржентинци и уругвайци, това е река (това вероятно би я направило най-широката река в света, на места ширината ѝ е 220 километра). Други я смятат за малко море, а трети за залив. Досега бях попадал на дискусии спорещи дали даден воден басейн може да се определи като море или е просто голямо езеро, но за спор "река - море" не бях чувал.

Рио Де Ла Плата има някои основни признаци характерни за една река - навътре в сушата е (дължината ѝ е 290 км) и започва от там където се събират две други реки - Парана и Уругвай.

Самото име значи на испански "Река от сребро" и е свързано с легендарната "Сребърна планина", от която се е предполагало, че извира. През 16 век конкистадорите чуват местни легенди за тази планина, на която уж се намирало неимоверно богато царство управлявано от бял владетел. Стотици европейци го търсят, мнозина загиват по пътя.

Легендата е толкова разпространена, че много местни наименования са свързани с нея, включително и името "Аржентина", което идва от латинския термин argentum означаващ сребро.

Днес бреговете на Рио Де Ла Плата са едни от най-гъсто населените в света, включително тук е и столицата на Уругвай - град Монтевидео.

Източник
ПОДОБНИ СТАТИИ:
Странна дупка в Аризона

Няма коментари:

Публикуване на коментар