15 май 2017

В деня на френските президентски избори Путин атакува паранормалното

На 7 май (неделя) във Франция се проведе решителният втори тур на тазгодишните президентски избори. Аз пък реших да използвам почивния ден, за да подготвя 4-5 статии за блога, понеже през седмицата заради натоварващата работа, това ми е почти невъзможно. Седнах и подготвих двете статии, които вече излязоха вчера и завчера. Ред бе да напиша и материал номер три. През работните дни, макар да не пиша статии, събирам връзки. Реших, че днес статията ще е посветена на моряка, който е послужил за първообраз на героя Робинзон Крузо от едноименния роман. Опитах се да заредя линка към сайта "Ancient Origins" от където щях да превеждам, но ударих на камък - имаше някакъв проблем. Казах си - "ок, ще отложа тази история за друг път и ще подготвя материал за една скорошна снимка на призрачно момиче". Пробвах да заредя съответния линк, този път към друг паранормален сайт - "Mysterious Universe", но отново ми излезе грешка! Бързо стигнах до извода, че нещо става, не е случайно съвпадение, че и двата сайта са недостъпни - примерно да им изтича хостинга на една и съща дата и да са забравили и двамата собственика да си го платят.

Оказа се, че и "Ancient Origins" и "Mysterious Universe" ползват услугите на Cloudflare за защита от хакери. Това е една от най-популярните такива услуги, десетки хиляди (дори стотици хиляди?) сайтове разчитат на нея, за да ги пази от зли атаки. Щом два от защитаваните от нея сайтове не са достъпни, е твърде вероятно и всички останали да имат проблеми. Тоест не са атакувани конкретно "Ancient Origins" и "Mysterious Universe", а Cloudflare. Но кой и защо би го направил? Още по-важно - кой е способен да удари успешно система, чиято главна цел е именно защита от хакери? Явно не става въпрос за някой напушен хипи-програмист (аман от тези хипари!), а за сериозна държавна агенция. В този момент се сетих за един материал, който прочетох преди по-малко от 24 часа (към датата на писане на настоящата статия, което ще рече събота, ден преди френските избори). Той е доста дълъг, изпъстрен е с технически обяснения и затова няма да го превеждам. Може да бъде прочетен тук:


В него един известен експерт по компютърна сигурност разказва как наскоро негов сайт-шлюз в Тъмната мрежа бил атакуван от множество ботове. Под "шлюз" аз разбирам такъв сайт, който предоставя достъп към нещо друго. В случая сайтът на човека е действал като точка за достъп през тъмната мрежа до известната архивна колекция "The Internet Archive". Човекът бързо се справил със почти всички ботове, останали само 5 като дори им дал имена - Албърт, Боби, Чък, Денис и Еди. Скоро ликвидирал първите четири - на Албърт, Боби и Чък им пратил "zip бомби" и те блокирали. За Денис не иска да каже какви точно трикове е използвал, но в крайна сметка и той престанал да го безпокои. Накрая останал само Еди, който по никакъв начин не можел да бъде спрян, единствено леко ограничен. Оказало се, че Еди не е като другите не само в техническо изпълнение, но и като цел. Изглежда другите четири бота нямали лоши намерения по принцип, те задръствали сайта просто защото искали да го изтеглят целия като локално копие. Каква е целта на създателите им може да предположа - те са пуснали своите творения да обикалят мрежата и да свалят локално всичко до което се докопат, така вместо човекът да търси и сваля сам това което го интересува, ботът ще прави това. И понеже става въпрос за Тъмната мрежа е много вероятно ботовете да са направени от разни извратеняци търсещи да свалят файлове с незаконно съдържание. Но това е отделна тема. Да се върнем да Еди - той се оказало, че имитира този тип ботове, но не сваля нищо, единствено праща заявки. Целта му е да задръсти връзката към "The Internet Archive" и / или самата мрежа Tor (за достъп към тъмната мрежа). След проучване експертът по сигурността направил едно предположение - дейността на Еди е била свързана с първия тур на изборите във Франция. Еди буквално изчезнал с приключването на драмата около този първи тур. "The Internet Archive" и мрежата на Tor се използват за свободно споделяне на информация. Нещо, което не устройва тези, които биха искали да повлияят на гласуването - те биха желали хората да имат достъп само до предлаганите от тях фалшиви новини и да не могат да разберат от други източници какво се случва реално. А един от най-заинтересованите от изборите във Франция е руският президент Путин, той застана зад фашизоидката Льо Пен. Освен това не за първи път руски хакери се намесват в чужди избори - с тяхна помощ бе избран Доналд Тръмп в САЩ. Като говорим за Тръмп, да се върнем на бота Еди. Оказало се, че той най-вероятно оперира едновременно върху няколко сървъра (и затова е толкова трудно да бъде спрян, със zip-бомби или други хакерски пособия). Тези сървъри са вероятно във Франция и / или Германия и / или Холандия. Поддържат се от компании с вероятно фалшиви регистрации, като поне една от тях сочи към сградата "Trump Tower" в Панама, собственост на Доналд Тръмп. Нещата са навързани - Путин използва един свой слуга, за да помогне на друг.

Както казах Еди спрял своята дейност след първия тур и интернет потребителите отново могат без проблеми да достъпват любимите си интернет сайтове. Но сега изглежда отново се е активирал и е ударил Claudflare! Затова и не мога да заредя статиите в "Ancient Origins" и "Mysterious Universe". В случая Путин не атакува конкретно паранормалните сайтове, те са странични жертви на руската кампания срещу сайтовете за новини (защото много от тях също ползват Cloudflare). Но атаката си е атака, независимо дали случайно или нарочно са засегнати любимите ми сайтове. Ръкавицата е хвърлена, почвам да подготвям "Мистерика Бот" да се противопостави на Еди, няма значение, че изправям чат-бот срещу crawler :Д (технически запознатите с термините ще ме разберат).

И последно - знам, че често твърде лесно обвинявам Путин за всичкото зло на Земята (което не е вярно, за част от злото е виновен и Ердоган, както и хипарите!). Но в случая с голяма степен на сигурност може да се твърди, че руските служби / хакери наистина се намесват във Франция. Не са само прекъсванията до интернет достъпа до някои сайтове. Нека напомня че два дни преди втори тур се случи ето това:


Макрон е про-европейският кандидат, който се изправи срещу руската слугиня Льо Пен. Хакерите публикуваха писма от кореспонденцията му в опит да повлияят на гласоподавателите. Хакерите толкова са бързали да пуснат този "компромат" (който въобще не е компромат - аз не чух да има нещо шокиращо в писмата на Макрон, дори и пица не яде, някои ще се сетят каква препратка правя), че дори не са си направили труда да махнат етикетите на руски чрез които са организирали и категоризирали изнесените от тях данни. (Източник)


Обновление. Сайтовете най-после бяха отново налични в късния следобед, когато явно кукловодите са разбрали, че усилията им са напразни, Льо Пен ще види властта през крив Мак(а)рон. Това че и двата сайта се появиха едновременно, подкрепя тезата ми, че проблемите им не са били случайно съвпадение. А аз ще се подготвя за следващите избори (в Германия), ще си преведа планираните статии доста по-рано, защото съм сигурен, че Путин пак ще атакува свободния Интернет. Но да внимава какво прави, и най-мощната агентура не може да го спаси, ако Свръхестественото реши да отвърне на удара...6 коментара:

 1. Толкова скалъпени разсъждения не бях чел до сега. Това трябва да е нов вид направление в логичското мислене базирано на дедукцията, само че в по-голяма сила. Нещо като: Путин е лош, защото портокала е оранжев. Не ми се иска да влизам в спорове за политика, защото темата става безкрайна.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дали пък няма след време пак да извадя написаното в тази статия и да кажа - "ето, аз ви казах" ;)

   Изтриване
 2. Анонимен16 май, 2017 00:30

  Наистина, господин Бончев, харесвам блога ви изключително много, но няма да е зле да помислите и за хората, които имат различни политически убеждения от вашите. Неприятно е за доста потребители да влизат и да четат измислени простотии за политическите лидери, които харесват. Все пак влизаме да четем за паранормални събития, не за това колко лоши са Путин, Льо Пен и Тръмп и колко страхотни са еврогейските ви ценности.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да поговорим за последното изречение, това ми хареса. Иронията на "гейските" ценности (били те "евро" или не) винаги е била в това, че хората, които плюят против тях, не се усещат как на практика ги подкрепят. Като например "клиента (в случая читателя) винаги има право" и "политическо коректното говорене". Не са ли това сбъркани ценности?! Какво ако не "полит.коректност" е желанието да НЕ СЕ пише за Путин?! Значи "толерастия" е, когато някой в ЕС каже, че не е коректно да се говори за "цигани" и всичко свързани с циганите, но е ок това да не може да се говори лошо за Бащицата в паранормален блог.

   "Мистерика" обаче не е полит. коректен блог и тук се пише за всичко, което ме впечатли, дори и да не се харесва масово. Сори.

   Изтриване
 3. Следващата "политическа" статия е планирана за 27 май, но не се притеснявайте, този път няма да е за някоя настояща личност, а за един известен окултист от миналото.

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен25 май, 2017 01:35

  Русия е царството на алкохолизма, наркоманията, СПИН-а, посредствеността, некадърността и мързела.

  ОтговорИзтриване