25 май 2017

Фантомните 300 години

Какво се е случило през 1720? Аз ще ви кажа - Доналд Тръмп става президент на САЩ, хората все повече се пристрастяват към Фейсбук, а аз вече имам над 2000 отделни статии в "Мистерика". А вие си мислехте, че през 1720 българите продължават да са все така под турско робство, Великобритания е водещата световна сила с множество колонии, а САЩ не съществуват. Всъщност "онази" 1720 е 1423 година. Объркахте ли се? Предполагам, че и аз бих се объркал, ако за първи път чувах подобни твърдения. Това обаче не са нови теории, мисля че за първи път четох нещо подобно още преди да направя блога. Най-дръзката хипотеза, на която съм попадал, твърдеше, че към историята на човечеството са добавени несъществуващи към 1000 години, тоест Исус е разпнат не преди 2000 години, а двойно по-скоро.

В настоящата статия обаче ще представя една по-скромна теория, тя твърди, че сме с грешка в календара от "само" 300 години. Неин автор е немският история Хериберг Илиг (на снимката).


Според Илиг нещо не се връзва - сякаш някой е добавил близо 300 години и от 614 скачаме направо на 911 година. Германецът твърди това, защото му се струва, че има твърде малко исторически събития в този период и още по-важно - твърде малко археологически открития са датирани към него. Много не мога да се съглася с историка - има си значителни събития в годините между 614 и 911 - като например създаването на Първата българска държава (681 г.), но да продължим нататък с разсъжденията на Илиг, датите могат да бъдат намествани.

Хериберг не само твърди, че някой е добавил 297 години, но дори посочва и кой е това - Ото III, император на Свещената римска империя и папа Силвестър II. Целта била да се представи царуването на Ото III като изключително - обхващащо кръглата година 1000, което за простолюдието си е като знак от съдбата. Като говорим за простолюдие - малко хора са познавали календара в ранното средновековие, така че има шанс Ото III и Силвестър II наистина да са могли да заблудят хората в коя година живеят. А за по-начетените двамата съзаклятници за добавили към писмените хроники разни измислени събития случили се уж през тези близо 300 години. Според Илиг една такава измислица е самият Карл Велики царувал официано между 800 и 814 г. Хериберг смята, че това е просто измислен персонаж базиран на образа на крал Артур.

Много от колегите на Илиг не споделят неговите виждания. Дори и да приемем, че някой е успял да фалшифицира европейската история, няма как да е направил същото и за мюсюлманския свят и Китай. В техните хроники има достатъчно събития попадащи във въпросния период от време.

Източник

Аз лично мисля, че макар твърденията на германския историк да са пресилени, нашето летоброене не е лишено от грешки - сигурен съм, че тук таме има някоя добавена измислена година, къде в резултат на грешка, къде нарочно. Може би не сме 2017, а реално 1980 примерно.


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Предизвикват ли войни тромпетите на Тутанкамон?

1 коментар:

  1. Анонимен25 май, 2017 09:13

    Само да те поправя- 681г. е създадена дунавска България(тази в която живеем) от хан Аспарух, докато първата българска държава е създадена околу 650г. от хан Кубрат.Инач е статията е доста интересна , но не ми се струва правдоподобно да се добавят 300 години и никой да не разбере до сега.

    ОтговорИзтриване