17 април 2017

MH370 - жертва на атмосферни чудовища?

Помните ли полет MH370 на малайзийските авиолинии? Той изчезна на 8 март 2014 с 239 души на борда. Все още не се знае с точност какво се е случило с него. Единствено бяха открити няколко парчета от самолета край остров Реюнион. Изчезването на MH370 бе последвано от множество теории за съдбата му - според любителите на конспирациите той бе отвлечен от кого ли не - от извънземните до секретните служби на коя ли не страна, освен това трябва да е пропаднал през портал в пространството. Мислех, че съм чул всички възможни фантастични хипотези, но ето, че попаднах на още една - MH370 е станал жертва на атмосферни чудовища! Питате се какво е това? Прочетете тази по-стара статия в блога:

Атмосферните чудовища

Това всъщност не е нова идея - че тези хипотетични същества живеещи в горната част на земната атмосфера нападат самолети. Почти с появата на самата авиация се появяват първите такива разкази. Те са толкова популярни, че през 1913 Артър Конан Дойл (познат най-вече с героя си Шерлок Хоумс) написва краткия разказ "The Horror of the Heights" (Ужасът от висините), който обаче изглежда не е преведен на български, поне в "Читанка" го няма. В него се разказва за авиатор, който чува все повече истории за странни зверове обитаващи небето. Той решава лично да провери и полита към далечните висини. Повече не се поява, вместо това е открита напоена с кръв страница от дневник, която е паднала на земята. Изглежда това е писано от изчезналият летец в последните мигове от живота му:

"Четиридесет и три хиляди стъпки над повърхността. Никога няма да видя отново Земята. Те са под мен, три от тях. Господи, помогни ми; това е ужасна смърт!"

Това е художествен разказ, но както знаем във фантастиката често присъства доза достоверност.

През следващите десетилетия обаче почти никой няма свързва катастрофите и изчезванията на самолети с атмосферните чудовища. Защо? Защото си имаме нов "злодей" - извънземните.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Марсиански истории - част 1
Марсиански истории - част 2
Марсиански истории - част 3

1 коментар:

  1. Анонимен19 юни, 2017 15:39

    ''Защо? Защото си имаме нов "злодей" - извънземните.''
    Доста добре казано. :)

    ОтговорИзтриване