30 април 2017

Игра: Червената книга

И преди съм публикувал в блога паранормални игри, ето три такива:

Дарума-сан, опасната японска игра с духове

Опасна игра за Хелоуин: радиото на късмета

Игра за Нова година: въпрос към Мъдрият

Всичките те, както и настоящата игра са взети от един и същи сайт, който е добър източник за интересуващите се от тази тематика. Горните три игри съдържат известна опасност в себе си, както евентуално паранормална, така и съвсем реална (като това да се пребиете в тъмната мокра баня). Освен това са трудни за изпълнение и като цяло не особено интересни за мен (макар, че децата, които четат блога, изглежда ги харесват). Новата игра, която ще опиша не страда от тези проблеми - необходимите неща не са трудни за набавяне, не е опасна, но може да бъде страшно интересна, особено ако се играе в добра компания.

"Играта с червената книга" идва някъде от испаноезичния свят, вероятно от Мексико. Позната е на испански като "El Juego Del Libro Rojo" и на практика представлява игра с дъска Уиджа без да имате дъска. Вместо това ви трябва една книга с твърди корици в задължителен червен цвят. Книгата не трябва да има изображения, само текст. В описанието на играта пише, че трябват и червени свещи, но аз мисля, че те не са задължителен елемент.

Отивате в тъмна тиха стая. Запалвате свещите. Поставяте книгата на земята и всички сядате в кръг около нея. Последователно всеки от участниците прави следното:

- Затваря си очите и пита на висок глас "Червена книга, може ли да вляза в играта?"

- След това, все още със затворени очи отваря книгата на произволна страница и си поставя пръста на произволно място.

- Отваря си очите и прочита изречението върху което си е поставил пръста.

- Тук идва субективният момент. Може да пише всичко, все пак книгата може да е всякаква - роман, документално четиво, техническа литература (важното е да няма изображения). Преценявате избраното изречение дали има положителен смисъл спрямо въпроса дали може да влезете в играта.

Отворих произволно няколко творби в сайта "Читанка". Ето няколко реални изречения и как аз бих ги интерпретирал, ако ми се бяха паднали.

Положителен отговор:

"Ще ти разкрия целия си живот, този живот, който започна истински едва от деня, в който те срещнах. "

"Огромният й бюджет позволява разгръщане във всички посоки."

Отрицателен:

"Юко спеше непробудно."

"— Ха-ха-ха!"

"Каравелов не намери нужното му определение"

Ако получите отрицателен или неразбираем отговор, може да пробвате отново колкото пъти искате, докато книгата ви допусне в играта.

Когато всички играчи са допуснати, може всеки да зададе въпрос на книгата - няма ограничения за това какво искате да питате, но имайте в предвид, че може би на някои въпроси може да не искате да знаете отговора (кога ще умра?).

Отново поставяте ръцете си на книгата и със затворени очи питате високо на глас въпроса си. Отваряте произволно книгата и си поставяте пръста. Това е отговора на вашия въпрос, дори и да не го разбирате. От вас си зависи как ще го интерпретирате. Всички участници се изреждат да питат въпросите си.

Ето примерно аз какво бих питал и как бих интерпретирал отговора (отново реални фрази от книги).

Въпрос: "Ще летя ли в Космоса?"

Отговор: "Технически статус: 5"

Интерпретация - зависи от техническия напредък на човечеството, който не е много добър.

Въпрос: "Кой ще е новият премиер на България?"

Отговор: "— Дочува се за някои — мрачно допълни Славейков, — които подали махзар до султана."

Интерпретация: някой, който и в момента се кланя пред Ердоган, май се сещам за един човек.

Въпрос: "Колко е 3+7?"

Отговор: "— Гаджето му, глупчо — прекъснал го нетърпеливо Ей Джей. — Как се запознахте?"

Интерпретация: не ми задавай въпроси с очевидни отговори, идиот!

След като книгата отговори на въпросите на всички, задължително трябва да излезете от играта! Ще ви гони лош късмет, ако не го направите. Отново всеки участник поставя ръцете си на книгата и пита "Червена книга, мога ли да изляза от играта?" Ако получите неразбираем или отрицателен отговор, питайте докато книгата ви пусне. Когато всички участници са излезли от играта, можете да загасите свещите, да отвесите и запалите лампите, всичко е наред.

Източник


3 коментара:

 1. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 2. Ето един по-забавен вариант на играта. Отивате по светло на някое изоставено място, носите си свещите. Там евентуално намирате изоставена книга (както ние от Мистерика, когато ходим по такива места - изоставената детска градина). Може и вестник да откриете - важното е да е от мястото, където ще задавате въпросите. Изчаквате да се стъмни, запалвате свещите и започвате да си задавате въпросите. Действат същите правила. Новото ще е, че ако на някой му изгасне свещта, трябва да спре да задава въпроси, защото е прекрачил някоя граница. Ако на всички им изгасне, тръгвате си, може и на бегом.

  Новото е, че книгата няма да е избрана от вас, ще е намерена. Мястото ще е с определена атмосфера. По някое време може съществата там да почнат да контактуват с вас и по други начини - не само като ви насочват из книгата, ами и с почуквания, с потрепвания на пламъка.

  ОтговорИзтриване
 3. Много си готин/а daydreamer:)

  ОтговорИзтриване