21 април 2017

Мистериите на парка Грифит в Лос Анджелис

Лосанджелиският парк Грифит обхваща територия с площ 4310 акра и е един от най-големите градски паркове в САЩ, а и в целия свят. Тук се намира едноименната обсерватория Грифит, прословутият надпис Холивуд, зоологическата градина на Ел Ей, един гръцки амфитеатър, няколко музея, много игрища за голф и какво ли още не. Паркът е любимо място не само на жителите на града, а и на много хора живеещи надалеч. Той обаче има и паранормална слава.

Преди да стане парк, мястото е било частна земя известна като ранчото Лос Фелис, което е имало площ от 6 647 акра (26.90 квадратни километра). То принадлежи на Хосе Висенте Фелис, който е кмет на Лос Анджелис в края на 18-век. По това време тук все още властват испанците. Фелис получава ранчото през 1795 от испанския губернатор Педро Фагес заради заслуги. След повече от половин век ранчото все още е в ръцете на фамилия Фелис, но скоро това ще се промени. Годината е 1863 и наследникът на Хосе - Антонио Фелис е на смъртно легло, болен от дребна шарка. Тогава един адвокат на име Антонио Коронел успява да принуди Фелис в последните мигове от живота си да му прехвърли имота. Наследниците на Фелис не са доволни, че са оставени без наследство и затова завеждат дело, но искът им е отхвърлен от съда. Тогава Дона Петралия, племенница на Антонио Фелис, изрича проклятие като обещава земята на ранчото постоянно да страда от болести и пожари и никой никога да не спечели от нея.

Изглежда проклятието действа. Скоро Коронел бива застрелян и убит, а съдията отсъдил във вреда на наследниците на Фелис умира от внезапно появила се болест. Жената на Коронел се омъжва отново, но лошият късмет продължава да я преследва. Не след дълго се развежда, а заради дългове, е принудена да продаде имота.

През следващите години ранчото сменя много собственици, но всички те са преследвани от нещастия. Един от тях е застрелян веднага след като продава правата върху водните ресурси в имота на малка компания. Друг се мъчи да отглежда крави в ранчото, но още от първия ден те почват да измират от болести, точно както е казано в проклятието на Дона Петралия. Пожари и инвазии от насекоми също са чести явления. Накрая този собственик също е застрелян - от бандити.

Постепенно ранчото се раздробява между няколко отделни собственика. През 1882 най-голямата част от 4,071 акра (16.5 квадратни километра) става собственост на Грифит Джеркинс Грифит. Той също ще е преследван от нещастия и провали. Някъде по това време започва да се говори, че призраците на Антонио Фелис и Дона Петралия са започнали да се появяват в имота. На 28 октомври 1891 човек на име Франк Буркет ранява Грифит с пистолет, след което се самоубива. Грифит оцелява, но този случай окончателно го убеждава, че над земята тегне проклятие и на 16 декември 1896 той подарява по-голямата част от имота си (3015 акра) на град Лос Анджелис. Именно затова паркът носи неговото име. Легендата твърди, че по време на церемонията по прехвърляне на земята, на стола предназначен за Грифит се появява духът на Антонио Фелис, който казва "дойдох да ви поканя да вечеряте с мен в Ада, във ваша чест доведох кохорта от демони". Веднага в този момент светлините угаснали и се разнесла какофония от звуци. Гостите естествено се паникьосали. Според някои, цялата тази случка била опит за несполучлива шега от страна на някого, но две години по-късно се случило нещо подобно. През 1898 по време на тържество, зловещо смеещият се дух на Фелис преминал през хората яздейки кон.

Към дарената земя се добавят още няколко парцела и така градският парк достига днешната си площ.

Грифит Джеркинс Грифит:


Това, че Грифит се отървава от земята, не го спасява от бедите, явно проклятието продължава да го преследва. През 1903 той стреля и ранява собствената си съпруга, защото си въобразява, че тя иска да го отрови. Грифит е осъден на 2 години затвор. След като излиза от затвора, той е с увредена репутация. От един от най-уважаваните хора в Лос Анджелис, той се превръща в "господин никой". Умира самотен през 1919 година. Все пак остава известна голяма сума пари като завещанието му е с тях да се построят някои неща в парка. Тези средства спомагат да се изгради обсерваторията (на снимката) и амфитеатъра в парка.


Това, че земята става публично място за отдих и развлечения, не сваля проклятието от него. Освен духовете на Антонио Фелис и Дона Петралия, започва да се появява и привидението на самия Грифит след смъртта му. Това обаче не са единствените духове - има още десетки други. През 1932 една известна актриса Пег Ентуисъл се самоубива като скача от известния надпис "Холивуд". И до днес посетители на парка твърдят, че са виждали нейния дух край белите букви. Обикновено наоколо се разнася и ухание на гардения - това е бил любимият парфюм на актрисата. Също така по алеите понякога е виждано привидение на уплашено малко момиче. Според някои това е призракът на дете загубило се и умряло в парка. Други привидения обитават обсерваторията и някои музеи.Пожарите все така са често явление. На 3 октомври 1933 при пожар загиват 29 души, основно хора наети да почистят парка от храсти. На 12 май 1961 пожар възникнал в парка се пренася в съседния жилищен квартал - 8 къщи са изцяло унищожени. Последният голям пожар (на снимката) е от 8 май 2007 - стотици хора трябва да бъдат евакуирани.


В началото на Втората световна война в парка Грифит се организира временен лагер, в който са настанени на сила задържаните американски граждани с японски произход. През 1941-1942 поне 550 "американски японци" преминават през парка. От 1943 в лагера пък започват да се настаняват германски, японски и италиански военнопленници. Някои казват, че това допълнително зарежда мястото с негативна енергия.

Както вече споменах, в парка се намира и зоологическата градина на Лос Анджелис, която е открита през 1912. През 1966 животните са преместени в нова, по-голяма градина наблизо. Старите клетки и местообитания обаче продължават да стоят на мястото си. Хора казват, че около тях са забелязвани демонични сенчести фигури. Един младеж разказва как той и брат му са били подгонени от черен демон докато се навъртали около стария зоопарк.

Останки от старата зоологическа градина:


Други посетители на парка разправят, че са виждали хуманодиен звяр с непропорционално дълги врат, ръце и крака (Слендерман?). Според някои той имал зелена кожа и червена коса, носел бели панталони и черни обувки. Дебнел смелчаците дошли в парка през нощта.

Разправя се и за изключително голям койот скитащ из парка, както и за какви ли не други същества - от върколаци до извънземни. Някои свързват изчезването на едно малко момче с този необичайно голям койот.

Едно от най-страшните неща се случило на 31 октомври 1976. 22-годишният музикант Ранд Гарет и приятелката му, многообещаващата актриса Нанси Джинсън били на романтичен пикник на една маса с пейки в парка. Внезапно едно дърво паднало и ги убило и двамата. Скоро труповете им били отнесени и работник на име Морис Карл се заел да разчисти. Той описва как тръгнал с резачката към падналото дърво, но внезапно го побили тръпки. Отстъпил обратно и чувството изчезнало, решил, че временно се е замаял. Отново тръгнал към дървото, но отново усетил страх, студ, замайване и т.н. Всеки пък щом се опитвал да се приближи към пейката, това усещане се появявало. Накрая му станало толкова студено, че оставил резачката на масата и отишъл в автомобила да си вземе якето. Усетил някакво раздвижване зад гърба си, обърнал се и не могъл да повярва на очите си. Дървото сякаш било оживяло, то цялото се друсало. Клоните с такава сила ударили тежката моторна резачка, че тя паднала от масата. Веднага дървото спряло да се друса. В този момент Морис чул глас, който му нареждал да се маха. Работникът не чакал второ напомняне, качил се на автомобила (който трудно запалил) и отпрашил. Казал на шефа си какво е станало, но онзи не му повярвал. Шефът му казал, че лично ще отиде да среже проклетото дърво. На следващата сутрин намерили трупа на началника край масата за пикник. Изглеждал така все една някой го е влачил наоколо. Резачката била огъната на две. И до днес дървото си стои върху масата.


Повечето описани неща в тази статия се определят като градски легенди от служителите в парка. Един рейнджър казва, че се случват, макар и рядко много по-страшни неща в парка, които нямат нищо общо с паранормалното. Убийства, нападения и обири. Наркоманите и проститутките също не липсват.

Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар