10 април 2017

Предизвикват ли войни тромпетите на Тутанкамон?

Всеки е чувал за проклятието на Тутанкамон - легендата, че след отварянето на гробницата му умират почти всички участвали в това начинание. Обаче с този египетски фараон е свързана още една не по-малко интересна легенда. През 1922 в неговата гробница освен всичко друго са намерени и няколко древни тромпети направени от дърво, сребро и бронз.

От древността, та чак и до наши дни различните видове духови тръби / тромпети се ползват като армейски инструменти. Някои от най-първите инструменти са били просто кухи кости, раковини, дървени пищялки. Звукът им е бил ужасен и те са били естествено средство за плашене на противника чрез дрезгавите си звуци. Постепенно инструментите започват да се усъвършенстват и бойните тръби започват да се използват не само като психологическо оръжие срещу врага, ами и за собствена полза - за събиране на войската, за даване на определени сигнали и т.н. Именно затова намерените тромпети в гробницата на Тутанкамон се определят като войнски инструменти.През 1939 египетските власти се споразумяват с Би Би Си да запишат и излъчат по радиото звука на два от тромпетите. Вечерта, когато това ще бъде направено, прекъсва временно електричеството в Кайро. Просто зловещо съвпадение ли е това?


Няколко месеца по-късно избухва Втората Световна Война и веднага се появява легенда, че древните египетски тромпети са прокълнати - винаги, когато се надуе някой от тях, започва война.

Твърди се, че през 1967  студенти изучаващи древните артефакти отново надуват един от тромпетите, за да го пробват. Малко по-късно започва Шестдневната война с Израел.  Следващото твърдение е, че тръбата за пореден път е надута през 1990, малко преди войната в Персийския залив.  Последният път, когато (поне според някои) тромпетът е свирил е през 2011. Една седмица по-късно започва революцията срещу президента Хосни Мубарак. По време на самата революция тромпетите са откраднати от музея, но съвсем скоро са върнати мистериозно.

За горните твърдения обаче няма сигурни доказателства. Единствено със сигурност се знае, че тромпетите са надувани през 1939. Ето го архивният запис на Би Би Си, намирам звука за зловещ:Източник

Днес едва ли някога отново ще засвирят тези инструменти, поне не и с разрешението на учените - те смятат, че заради възрастта им тромпетите са твърде крехки и лесно може да се счупят. Но дали някой музеен работник няма да се изкуши да ги надуе без разрешение? И дали след това ще почне Третата Световна Война? Едва ли, аз лично мисля, че ТСС ще започне с дрънкане на балалайка и най-вероятно ще завърши със музика изпълнена на бянджун.


Няма коментари:

Публикуване на коментар