07 април 2017

Странни почуквания от канализацията в Дерби, Англия

Това е една новина, която мога да предам с 2-3 изречения. Въпреки това настоящата статия ще е с нормална дължина - просто темата за подземните тайни винаги ми е била много интересна и към всяка подобна статия мога да добавя редица допълнителни неща.

На 8 март жители на английския град Дерби са се обадили на съответните служби, защото са чули почуквания да идват от няколко канализационни шахти. Веднага се е отзовал екип, който е вдигнал тежките капаци, но отдолу е нямало никой.


Властите са реагирали толкова бързо, защото са мислели, че човек е попаднал в канализационните тунели, случвало се е преди. Веднъж валял силен дъжд и двама мъже се скрили в една тръба излизаща близо до парка Дарли. Водата обаче бързо придошла и ги отнесла. Сега обаче нямало никой в канализацията, кой или какво тогава е предизвиквало шумовете?


Източник

В много градове канализационната система е много по-стара от повечето сгради на повърхността. В Европа дори има градове, в които могат да се открият тунели останали още от времето на римляните. Макар, че съответните служби ще се опитат да прикрият този факт, за много от градските канализации карти и планове липсват (повече за това след малко). Един вид отходните тунели са неясна територия. Как при такова положение да не се появят множество градски легенди свързани с тунелите под градовете? Дори голяма част от действието в романа "То", най-известният роман на Стивън Кинг, се развива именно в шахтите. Отделно в много страни съществуват легенди за крокодили, гигантски плъхове и дори непознати същества, които населяват канализациите. Тъмните тунели разпалват въображението, какво ли се крие там? Именно затова тази съвсем кратка новина от Дерби бе отразена в редица сайтове. Това не са просто почуквания, това са почуквания предизвикани от незнайно какво.

А ето и една моя история, която е доказателство за твърдението, че властите наистина нямат пълна идея за канализациите под много от градовете. Аз живея в малък град, освен това канализацията е прокарана едва преди няколко десетилетия .Старите хора все още си спомнят, когато е нямало канализация и тоалетните са били просто септични ями на двора. И въпреки, че е малка и скоро прокарана, нашата канализация пак не е добре документирана. Преди 2 години на нашата улица беше станало запушване и съответно бяха дошли от ВИК да се мъчат да оправят проблема. Едната шахта е нагоре по улицата на около 5-6 метра от нас. Работниците няколко пъти идваха и питаха дали някога не е имало шахта и пред нас, която да е асфалтирана при някой уличен ремонт, защото разстоянието до следващия капак, който е доста по-надолу, става твърде голямо. Ние упорито им казвахме, че никога не е имало. Питахме ги, те самите не знаят ли, нямат ли карти, чертежи, планове. Казаха, че няма нищо такова! Малко по-късно се сетих, че има една шахта по средата на поляната в близост до нас, която сама по себе си е загадка - какво прави там, към коя улица е свързана? Поляната е между две улици, които се събират по-надолу. И двете улици имат канализационни тръби по протежението си, като каналите също трябва да се събират на кръстовището. Тази въпросна шахта (на снимката) сякаш е в нищото...


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистериозните пещери Кейнтън в Англия
Злите русалки на Африка
Скорошни цветови аномалии

1 коментар:

  1. Въпросната шахта отвежда водата от дерето покрай вила Незабравка, минава под линията и след това трябва да отива към реката.

    ОтговорИзтриване