27 март 2017

Мистериозните пещери Кейнтън в Англия

Край Бекбъри, Англия се намират няколко малки пещери известни като пещерите Кейнтън. Погледнати отвън, входовете им приличат на невзрачни земни дупки образували се по естествен път, примерно от течаща вода и пропадания. Вътре в пещерите обаче има добре оформени арки, олтари, дупки за свещи и т.н.


Спори се кога и от кой са издълбани тези пещери. Местната легенда твърди, че те са дело на рицарите тамплиери, които като орден са съществували официално между 12 и 14 век. След като са унищожени, с тях започват да се свързват много теории на конспирацията, така че не е чудно, че се е появила една такава местна легенда.

Историците обаче не подкрепят тази теория. Според тях пещерите са издълбани през 18 или 19 век и първоначално са били мини (не уточняват какво се е добивало в тях, може би са били каменни кариери). След като минната дейност е прекратена, собствениците на земята оформили пещерите в днешният им вид.

Днес пещерите Кейнтън продължават да са насред частна земя и собствениците рядко дават достъп на някого до тях. Не е ясно дали имат пряка връзка с някогашните собственици на земята и ако да - дали имат в семейните си архиви повече информация за произхода на пещерите. Също и друго не е ясно - защо ограничават достъпа? Могат да превърнат пещерите в туристическа атракция и да изкарват пари. Може би все пак там има нещо скрито-покрито свързано с тамплиерите....

ИзточникНяма коментари:

Публикуване на коментар