06 март 2017

Марсиански истории - част 3

Марсианските канали

Може ли да подготвям поредица за Марс и да не спомена прословутите "канали"? В началото на ХХ век астрономи по света твърдят, че виждат канали на Червената планета. През 1912 дори се появява новината, че един от тези канали си е удвоил ширината, това се е случило за едва няколко седмици и според мнозина, това е поредното доказателство, че има интелигентен живот на Марс.

Най-запаленият поддръжник на идеята, че на Марс има канали е Пърсивал Лоуел, американски бизнесмен, писател, астроном. Според неговата теория планетата Марс все повече пресъхва и марсианците са прокопали тези канали, за да транспортират вода от ледените шапки към екватора.

През следващите години и десетилетия никой повече не вижда канали на Марс. Това за мен остава една голяма загадка. Нима всички, които твърдят, че са ги видели в началото на ХХ век са се самозаблудили?


Паниката

Може ли да подготвям поредица за Марс и да не спомена за радиопредаването на Орсън Уелс? През 1938 в САЩ се излъчва радиопиесата "Война на световете", която е базирана на едноименната новела на Хърбърт Уелс. Тя предизвиква известна паника сред населението, някои американци не разбират, че това е драматизация и наистина си мислят, че марсианците са ни нападнали.

През 1949 същата пиеса се излъчва на испански и в Еквадор.Тук паниката е много по-силна, а когато хората разбират, че "нашествието" не е истина, се насочват към сградата, от където се е излъчвала пиесата. Предизвикват пожар и размирици, пристига армията (включително и с танкове). Загиват 15 човека.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар