17 март 2017

Гейзерите на Енцелад заснети още през 1980


През 2005 земният апарат "Касини" заснема водни гейзери на Енцелад, спътника на Сатурн.Не за първи път земна сонда достига до Сатурн. През 1980 до него достига Вояджър 1. Освен самият газов гигант, този апарат заснема и спътниците му, включително и Енцелад. Изглежда още тогава прословутите гейзери са били заснети, но никой учен не ги е забелязал.

Сега с прегледа на старите снимки от мисията Вояджър 1 се е заел Тед Страйк, професор по философия, блогър и любител на космоса. Ето една от снимките, които са му направи впечатление:


Ясно се вижда светлата ивица в долната част на Инцелад, ето и едно увеличение:


Как са могли учените да не обърнат внимание на това? Видно е, че става въпрос за нещо необичайно и все пак "умните глави" са го пренебрегнали напълно през 1980.

Източник

Чудя се, колко още неща са били пред очите на учените и те са ги игнорирали? Дали след време няма да изровим стари НЛО снимки обявени на времето за фалшификации и да си кажем - "брей, истина било"? Не на шега, аз смятам някой път като имам време да прегледам старите си фотографии. Имам цифров фотоапарат още от 2005 и може и да съм заснел нещо интересно без въобще да забележа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар