02 март 2017

Марсиански истории - част 1

След най-дългата поредица досега в блога (Обзор 2016), идва една доста по-кратка серия от 5 тематични статии. Те са посветени на Марс и на различни неща свързани с тази планета пленила въображението на хората от не една епоха.

Марсианското съобщение

Декември 1900, от Марс се излъчва светлинен лъч, който е наблюдаван в обсерваторията Лоуел в САЩ. Вестниците веднага започват да спекулират, че това е опит за контакт от страна на марсианците. Самият Никола Тесла вярва в това и посвещава немалка част от живота си в търсене на начин за осъществяване на "междупланетна телеграфия".


Интелигентните марсианци

Годината е 1906 и в западните общества цари широкоразпространеното мнение, че марсианци наистина съществуват и дори са интелигентни. Тази идея не е споделяна само от хора с богато въображение, но и от редица учени. Мнозина от тях смятат, че жителите на Марс са по-умни от нас, живеят два пъти по-дълго от хората и са надарени с невероятна сила.

Днес, повече от век по-късно, може до голяма степен да кажем, че тези вярвания са меко казано недоказани (а ако сме крайни скептици, ще кажем, че са направо грешни). Не ме учудва обаче, че обикновени хора, журналисти и дори учени са вярвали в нещо толкова спекулативно като съществуването на "малки зелени човечета", изглежда всяко време си има своите заблуди. Може би след още 100 години хората ще четат за днешното човечество и ще се чудят как сме вярвали на днешните глупости - като например, че едно дребно човече, метър и шейсе, е велик лидер и може да оправи всички проблеми на Земята.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Живот на Венера?

Няма коментари:

Публикуване на коментар