28 февруари 2017

Няколко легенди за американските центове

През 1947 в САЩ се разпространява мълвата, че който занесе меден цент (емисия 1943) в автомагазин на Форд, ще получи автомобил! Известният производител на коли е залят от нонстоп обаждания от хора, които питат за тази "промоция". Форд обаче не само не предлага такава оферта, те дори не вярват, че има медни центове сечени през 1943, защото в монетите от тази година няма въобще мед. Оказва се обаче, че всъщност има няколко истински цента, емисия 1943, които са направени от мед. Днес те струват цяло състояние, през 2001 на търг една такава монета е продадена за 46 000 долара!

През 1946 за първи път са пуснати в обръщение центове с лика на Рузвелт. Веднага се поражда теория на конспирацията свързана с тях. В дясно от бюста може да се видят две букви - “JS”. Според някои това било тайно послание възхваляващо кръволока Йосиф Сталин (на английски Joseph Stalin). Истината е друга - това не са инициалите на "бащицата на народите", а на дизайнера на монетата - Джон Синок (John Sinnock).


Нещо подобно има и за 50-центовата монета с лика на Джон Кенеди. Някои виждат под бюста му сърп и чук. Всъщност отново това са просто инициали, макар и стилизирани. Те са на Гилрой Робъртс, ръководител на Монетния двор.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар